Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Élet a Tesco után

2014. november 21. - Szarvas Norbert

2196_1364130807.jpgA Tesco inkább egy életérzés, egy társadalmi pozíciót felölelő közmegállapodás gyűjtőneve, ami ellen a kormány meghírdette saját szabadságharcát. Le a külföldi hipermarketekkel! A kormány el fogja lehetetleníteni a Tesco, Auchan, Lidl, Aldi és a többi market magyarországi működését egy elképesztően átlátszó céllal. Remélem senki nem veszi be egy percig sem, hogy itt a családi vállalkozások helyzetbehozásáról, a termelői pozíciók megerősítéséről van szó? Sokkal inkább a piac komplett felégetése folyik, amit néhány évnyi (hónapnyi) káosz követne (ha kivonul vagy becsődölne mindegyik nagy). aminek következtében újra megjelennének a most már magyar tulajdonú hipermarketek, amik véletlenül bizonyos ismert érdekeltségi körökbe tartoznának. Moneyball bitches!

Ha a Tesco életérzést akarnám szavakba pötyögni, akkor bizony a komplett magyar valóságot kellenem feltárnom elöttetek. A Tesco féle hipermarketek testesítik meg a magyar hétköznapokat, ahol a felgyorsult világtól búgó vásárló közönség egy helyen képes minden bizbaszt elintézni az elérhető legakciósabb áron. Az akciós bevásárlásnak pedig már Amerikában is hatalmas hagyománya van, hiszen a globalizáció mellékbetegsége a társadalom legszélesebb rétegének anyagi értelemben vett leszakadása a termékek árához képest. Az átlagos család egy hónapban Tescozással (szemben a családi vállalkozás által üzemeltetett baromi drága ipari egységgel) képes akár 10-20 ezer forintot is megspórolni. Szart sem ér a kormány rezsicsökkentési bulija, ha közben elveszi az emberektől a tescozás életérzését és annak pozitív előnyeit. A szentimentalizmus már régóta nem játszik az életünkben. Ahogyan a Fidesz elvárja a szavazásoknál, hogy őket válassza a birka, mint legjobb alternatíva, meglepő lenne a kereskedelmi gyakorlatba nem átültetni ezt a történetet. Elvárható lenne tőled, hogy a bevásárlásaidnál ne a legjobb ajánlatot válaszd, hanem a drágábbat?

És ha kivonulnak a nagyok?

Nyílván nem fog az élet megszünni az országban. Az emberek ugyanúgy fognak vásárolni, enni, inni. Annyi különbséggel, hogy ugyanazért a pénzért lényegesen kevesebb dolgot (étel, ital, egyéb) tudnak megvásárolni a drágább kiskereskedelmi egységekben, mint a nagy és gonosz multikban, akik volumenüknél fogva képesek bizonyos árszínvonal alá menni a trövény keretein belül. Márpedig ha a törvény még nem tiltja az adott kedvezményt, akkor szabályos. Ha szabályos, akkor gyenge érv arról magyarázni, hogy a kiskereskedelmi egységek adják normális áron a dolgokat.

A gyakorlatban én egy apokalipszis utáni zombiféle öregnéne élethalál küzdelmet vízionálok a kisboltokban. Nagy lelkesedésemben (se) valószínűleg a havi 1 nagy bevásárlásomat az első alkalommal koccolnám, mivel a kisboltok szűk keresztmetszetein sokszor egy kézikosárral is alig férek el. Márpedig rá lennék kényszerítve a kisboltozásra, mivel a multik off, a 400nm-nél nagyobbak vasárnapolva. Már most folyamatos készlethiányt vízionálok, hiszen a kisbolt nincsen berendezkedve egy folyamatosan tartó végeláthatatlan fogyasztói csorda okozta lelki megpróbáltatásokra és tárgyi megfelelésekre. Nincs is akkora raktárhelységük, hogy ezt megfelelően kezeljék. Ünnepek előtt még a Tesco is képes készlethiányba futni. És akkor nem beszélek a fizikai limitáltság okozta választási lehetőség komplett hiányát.

Summa summarum az 1 nagy bevásárlás helyett irány vissza a 80-as, 90-es évek féle FIFO elv szerint logisztikája a havi szokásokban. Persze egy felturbósított búgócsigaként pörgentyűző világban kinek van ideje a napi 8-10-12 óra után minden második nap vásárolni menni? A legnagyobb jókereszténységemben se lesz ennyi időm. De megoldjuk valahogyan. Én biztosan, hiszen Budaörsön lakom, ami a város legtökéletesebben kiszolgált települése a végeláthatatlak multiknak és BP közelségének köszönhetően. Inkább sajnálom azokat a magyarokat, akik vidéken élnek és esetükben anyagi létszükséglet az egyszerre, egy helyen, olcsóbban megpróbált havi nagybevásárlás. Nekik nem mindegy, hogy 20 helyen (akár több közeli faluból) összegubizva tudnak bevásárolni, vagy pedig egy helyen mindent. Benzin és idő. Sok idő, kevés benzin vagy kevés idő sok benzin sem lesz jó párosítás egy Tesco utáni (régi) új életben. Ide bizony sok idő és sok benzin szükségeltetik majd bizonyos országrészekben. És még a vasárnap is kuka.

De azért jó is lesz

A gazdaságban nem hiszem, hogy komolyan visszaesés következne. Magamból kiindulva, ha levonulok tüntetőlegesen egy liter tejért a boltba, az mindig 5.000 forintomba kerül. Ha egy hónapban 5x megyek le "csak" tejért, az 25e forinttal több költést eredményez, mint nem. Pedig a tej nélkül is meglennénk, de mégis kell valamiért. Ez a "tejezés" a legdrágább mulatság a világon, hiszen lemész, arcon vágnak az akciókkal és máris megteremtődik a saját ígényed, vágyad és szükségleted. Ez 5.000 forint alsó hangon. Az akciós üdítő, az akciós kaja és az akciós édesség akciós tisztítószerrel. Hazafele menet jösz rá, hogy a tej kimaradt, de kit érdekel már?

Bele se merek gondolni mi fog velem történni, ha az 1 havi nagybevásárlást át kell ütemeznem minden második napra. Hát szevasz nyugdíjmegtakarításaim, lakásgyűjtögetéseim és egyéb bizniszeim! Ennyi volt. Szép volt, jó volt, de vége. No money! Persze lehetsz álszent és lökheted kommentbe a baromságot, amit az én nyomiságommal önigazolsz, de a valóság és a boltokban mindig teletömött kosarak engem támasztanak alá! Sajnálom de ez van! Önkritikát meg érdemes gyakorolni.

Aztán ott lesz a jókeresztényi értékek szerint kialakult családiasabb hangulat, ahogyan Bözsit a Tesco pénztárost a holnapi naptól családiasan köszönthetem ugyanabban a pozícióban egy kiskereskedelmi egységnél. A többi Bözsivel (akinek éppen nem jut munka az új rendszerben) pedig menet közben fogtok tudni jót csacsogni munkába menet, amint éppen az unokákat viszik a játszóra (munka hiányában).

Izgalmas lesz a Tesco utáni élet. Kontentkirályság, ahogyan drágul az élet, növekszik a munkanélküliség és még tapsolunk is érte. A Tesco-t a szükséglet és a piac alkotta meg, most pedig egy felsőbb hatalom el fogja venni, hogy aztán pár hónap totális káosz után felfedezzék maguknak a nagybevásárló központok áldásos tevékenységét. Majd a haverokkal újra lehet szervezni a sztorit. De azt senki ne felejtse el, amikor fröcsög a köcsög Tesco külföldre menekített vagyona miatt, hogy Magyarországra adózik, de ami a legfontosabb:

Ezek a multik ahova települnek, ott emelkedik az életszínvonal, nőnek az adóbevételek, csökken a munkanélküliség és brutális fejlődik az infrastruktúra. Ezen bevásárlóközpontok lételeme a tökéletes úthálózat és megközelíthetőség, amire hajlandóak áldozni. Nem egy útrendszert fejlesztettek, hidat építettek meg saját tőkéből csak azért, hogy a vásárlót becsalogassák, majd jó olcsó termékeikkel lehúzzák őket.

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr756919187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyix 2014.11.22. 15:26:36

@Larry Silverstein: a statisztikák kozmetikázásáról pedig ennyit: bullshit.

élhetetlen 2014.11.22. 15:28:01

@Larry Silverstein: Majd megnézném, mikor a CBA, a Coop, és a Reál árversenybe megy a vásárlók kedvéért. Ez a kartell nem olyan kartell.
Egyébként megleptél, de komolyan, a válaszod második felével, mert eddig úgy tűnt, lehet, hogy nem figyeltem eléggé, vagy összekevertelek valakivel, hogy a véleményed általában az volt, hogy „mit aptyuk tész, mindig jó az”. (ismered a mesét?).

Larry Silverstein 2014.11.22. 15:31:54

@élhetetlen: 'Majd megnézném, mikor a CBA, a Coop, és a Reál árversenybe megy a vásárlók kedvéért. Ez a kartell nem olyan kartell'

Jó majd megvárjuk....:)

A fidesz csökkentette az árakat, a szocik növelték az árakat. A fidesz támogatná a 3 magyar láncot, a szocik megfojtanák őket.

Csillagszemű Juhász 2014.11.22. 15:42:25

@Larry Silverstein: Szerinted a trafiktörvényt miért kellett 5x módosítani? A haza érdekében? Kinek kedvezett? Az államnak nem, a kiskereskedőknek nem. Ez sem fog kedvezni senkinek csak egy szűk körnek. Semmi köze ennek a néphez, magyarságnak, szabadságharcnak.

sanyix 2014.11.22. 15:46:19

@Larry Silverstein: minek az árait csökkentette? Én azt látom hogy minden egyre drágább. A rezsit csökkentették, miközben 2x annyi adót növelve kioltották azt :)

Larry Silverstein 2014.11.22. 15:46:50

@Csillagszemű Juhász:'Ez sem fog kedvezni senkinek csak egy szűk körnek. Semmi köze ennek a néphez, magyarságnak, szabadságharcnak'

Jó ezt már sokat hallottuk. A nép meg megint Orbánt választotta.

Larry Silverstein 2014.11.22. 15:48:44

@sanyix: 'minek az árait csökkentette? Én azt látom hogy minden egyre drágább. A rezsit csökkentették, miközben 2x annyi adót növelve kioltották'

Rosszul látod. Az inflációt letörték. 40 éve nem volt ilyen alacsony.

Csillagszemű Juhász 2014.11.22. 15:50:50

@Larry Silverstein: Szóval akkor miért volt szükség a trafiktörvényre, és annak módosításaira?

Larry Silverstein 2014.11.22. 15:51:58

@Csillagszemű Juhász: javaslom elolvasni a jogszabály preambulumát

élhetetlen 2014.11.22. 15:54:18

@Larry Silverstein: Tudtam, hogy nem fog menni nekem, most már mindegy. A „jó, majd megvárjuk…” sok területen lehet, hogy nem éri meg megvárni. A szakmunkásképzés erőltetése, a mindent államosítunk, aztán majd megvárjuk, mi lesz belőle. Mi lett a trafikmutyiból? Nem csak az állami legális bevétel csökkent, és nem csak a trafikot elvesztők károsodtak, hanem az a sarki volt trafikos is, aki a cigiből, és újságból élt, és csak az újságból nem tud megélni (a második dobta be a törülközőt két éven belül). Az a falusi kisboltos, aki csak a tejből, kenyérből nem tud megélni, de szeparált boltra nem volt pénze. (Ja, és aki egyszerűen ezek után nem tud vásárolni). Ők mind a vesztes listán vannak, pedig ez előre látható volt. Sorolhatnám, de minek? Nem hiszem, hogy hajlandó vagy ezt átgondolni, de legalább megpróbáltam.

eszim 2014.11.22. 15:57:50

@Larry Silverstein: HAZUDSZ megint persze,
166 ezer a közmunka, hozzácsaptak még 100 ezer külföldön dolgozót és nőt az állami csöcsön dolgozók száma is, a versenyszféra minimálisan növekedhetett. (de ha négy év alatt talán 3%-kal nőtt a gazdaság akkor a versenyszféra alkalmazott szám nem is nőhet jobban)
De ez mellébeszélés volt tőled, azt írtam, hogy igazi trafikosok egzisztenciáját tette tönkre a trafik törvény, mert hazugság a magyar vállalkozók támogatása, itt a foglalkoztatottság irreleváns.

martineden 2014.11.22. 15:58:58

@Larry Silverstein: ,,nem, inkább a magyarok gazdagodjanak",,,,,,,,baldauf jo magyaros nev ,majdnem annyira mint a zazrivec.Hulye seggnyalo fideszgoreny

Csillagszemű Juhász 2014.11.22. 16:01:45

@Larry Silverstein: Sejtettem, hogy ilyesmi lesz a válaszod. Rálátásod nincs, de a párt megmondta neked a frankót. Javaslom elolvasni az adóbevétel kieséséről, feketepiac növekedéséről, munkahelyek megszűnéséről szóló adatokat. Szóval kinek volt ez jó? Az ellátó kinek lesz jó? Te is tudod, hogy kurva nagy lenyúlás az egész, csak az elveid miatt inkább magadnak is hazudsz.

vajdasagi 2014.11.22. 16:10:17

@polyvinyl: Nemcsak az ÁFÁ-t fizeti a vásárló. A társasági nyereségadó is abból van, amit Te meg én mint vásárlók befizetünk.

Minden adót végső soron mi fizetünk.

Nomármost az ÁFA nagyságrendekkel több,m int a társasági nyereségadó. És ezt az ÁFÁ-t ellopják sokan. Mondd már meg, miért nem ezt próbálja a NAV megszüntetni. Miért a társasági nyereségadó az egyetlen, amelyet ti emlegettek? Segítek: az ÁFÁ-t leginkább kormányközeli haverok lopják el. Olyan ez most, mit 25 éve az olajszőkítés

Egyébként a CBA tulajdonosa offshore, tehát ugyanúgy nem fizeti be a nyereségadót, mint mások. Szerintem a Tescó többet fizet abból is, de mondom: ez olyan kevés a másik adókhoz képest, hogy szinte elenyésző.

Te hazudsz.

csak egy néző 2014.11.22. 16:17:33

@Larry Silverstein:
"Nekem pedig a Billa az egyik kedvencem." Mesélj kicsihuszár, akkor te most Ausztriában vagy Szlovákiában élsz?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.22. 16:18:03

@vajdasagi:

"Te hazudsz."

Én nem hazudok.

Te se hazudsz, hanem hülyeségeket beszélsz.

vajdasagi 2014.11.22. 16:31:47

@polyvinyl: Én azt mondom, ami meggyőződésem szerint a Hazám érdekében áll. Te azt mondod, ami a Hazának árt, de egyes kormányközeli offshore haverok majd még gazdagabbak lesznek tőle. Ennyi a különbség. Nem lehet, hogy tényleg úgy gondold: az olyan buták általában nem szoktak kommentelni. Ezért gondolom,hogy hazudsz. Rosszabbik esetben pénzért.

sanyix 2014.11.22. 16:35:15

@Larry Silverstein: miért látnám rosszul? Az árak emelkednek, infláció ide vagy oda. Hasonlítsd össze pár termék mondjuk 2007-es árát (hogy a válság torzításai kimaradjanak) és a mai árát. De akár 2011 és 2014 között is megteheted...

martineden 2014.11.22. 16:38:26

@polyvinyl: ,,A fogyasztói ár ÁFA-tartalmát nem igazán lehet elcsalni, amennyiben számlát/blokkot/nyugtát kap a vevő."...te hazug fideszcsicska,legalabb ekkora baromsagot ne mondanal.Egyszeruen van fiktiv szamlajuk es jovairjak a befizetendo adobol,vagyis elcsaljak.Lasd ottevenYi CBA.Aztan ezt nezi el a NAV,MIOTA FIDESZGORENYEK KEZEBE KERULT.PERSZE AZ ELCSALT PENZ MINIMUM FELEERT.

Gyűrött Papír 2014.11.22. 16:54:12

@T.Jani: Nálunk is a "kispiszkos" boltocska ARO termékekkel van tele. :)

Larry Silverstein 2014.11.22. 17:15:26

@élhetetlen: Ja, a sok veszteséglistás miatt a fidesz csak 2/3-ot kapott megint.

Mesélj csak, Európában hány jelenleg regnáló kormánynak sikerült ez 1x, esetleg egymás után 2x?

2014.11.22. 17:16:44

@mikka: Nem kellett volna 1948-ban államosítani komcsikám!

mikka 2014.11.22. 17:17:21

@Orszag: Tisztázzunk valamit. Amiről te beszélsz az nem létezik :) A kereskedő és a termelő nem ugyan az. A CBA nem termel semmit, az kereskedik. Tenger sok olyan céget tudok mondani neked aki minőségi terméket gyárt, viszont nem jut el a nagy fogyasztói üzletekbe. A probléma ott van hogy egy üzletet lehet jól csinálni, igényesen, tisztán és csinosan tartani, friss minőségi árúval feltöltve, és lehet koszosan, igénytelen, buta és sok esetben kimondottan tuskó eladói gárdával és minőség nélküli szar termékekkel. A CBA üzletek nagyobb része igénytelen franchise üzlet, szar helyeken, nagyrészt igénytelen vásárlókkal. Vannak üzletek ahova akkor sem megyek be ha éppen párizsira és két zsömlére van szükségem,de van aki igen.. Ezen lehet változtatni persze, az üzleteken is és a vásárlókon is. Idő és törődés kérdése. A CBA management fos úgy ahogy van. Innen üzenem a tulajdonosoknak hogy lehet és kell változni. HA megfelelő ajánlatot adnak még vállalom is hazafias lendülettel hogy a piac élére viszem őket és nem varázslattal, hanem kemény munkával :) Látogasd meg az Istenhegyi és a Nógrádi sarkán a CBA-t Látni fogod hogy lehet jól is csinálni.

2014.11.22. 17:18:49

@polyvinyl: Beszéld ezt meg a konzumidiótákal! Sok sikert kívánok!

mikka 2014.11.22. 17:19:06

@Gyűrött Papír: mókás vagy, nálam nagyobb patrióta és jobboldali konzervatívot nehezen találsz :) Nekem papírom van arról hogy kizártak az úttörő szövetségből mert disszidáláson kaptak. Valószínűleg fogalmad sincs egyik dologról sem.

Larry Silverstein 2014.11.22. 17:19:26

@eszim: 'HAZUDSZ megint persze, 166 ezer a közmunka'

Ezért irtam hogy a közmunka-többlet 120 ezer. A bajnai kormány alatt is dolgoztak közmunkások.

'hozzácsaptak még 100 ezer külföldön dolgozót'

Erre mutass vmi forrást, jó?

'és nőt az állami csöcsön dolgozók száma is'

Erre is adj forrást. Egyébként miért baj ez?

Larry Silverstein 2014.11.22. 17:20:57

@Csillagszemű Juhász: Mi a francról beszélsz?

A gazdaság minden adata jobb mint korábban volt. Ez biztosan a soha nem látott korrupciónak köszönhető, amire senki sem látta a bizonyítékot..:)

2014.11.22. 17:21:56

@polyvinyl: Nagyjábó a teljes hivatkozott hozzászólás hülyeség. Talán az életszínvonal kérdésében van kissé igazad, he nem számítjuk, hogy az 1989-es szint a nyilvánvaló, de soha ki nem mondott államcsőd miatt tarthatatlan volt.

mikka 2014.11.22. 17:22:00

@Larry Silverstein: Nem tudod neki megmagyarázni hogy az a "valóság" amiben ő él csak virtuális. Nem fogja föl hogy a liberális baloldali tömegek csak és kizárólag itt az interneten és a blogtérben léteznek hazánkban Egy nagyon hangos és nagyon kicsi tömegről beszélünk természetesen :)

Gyűrött Papír 2014.11.22. 17:22:52

@mikka: Szerintem ezt nem nekem akartad írni.

2014.11.22. 17:23:18

@polyvinyl: pédául a CBA helyett a SPAR

mikka 2014.11.22. 17:23:51

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: eljön annak is az ideje
és akkor neked menned kell majd :)

2014.11.22. 17:24:45

@polyvinyl: Nem mindegy? Az egyik kiskereskedő sejti. hogy valahogy a számlaláncban van valami bibi, a másik irányítja, hogy hol legyen.

mikka 2014.11.22. 17:25:02

@mikka: Nem, valóban nem. Elnézést :) Egy kommunistázó faszkalapnak ment volna.

na4 2014.11.22. 17:28:28

Ez az egyik legnagyobb geciség, amit terveznek. Ezek a hálózatok egyszerű, gyors és kényelmes bevásárlást tettek lehtővé megfizethető áron, nagy választék mellett. Én ezekután sem fogok bemenni a zsebmetsző sarki boltba, ahol minden kb. 30%-kal drágább, sekélyes a kínálat, kosz van, nem lehet parkolni és a legtöbb esetben nem adanak számlát.

2014.11.22. 17:29:14

@De hová tűnt Columbo felesége?: Hozzátenném még azt, hogy a multik kivonulás után három perccel olyan gyönyörű árkartellt hozna létre a mi három hazaffy üzletláncunk, hogy sírva nézne mindenki utána.

A CBA Prímáról csak annyit, hogy megfigyeltem, hogy a Zsámbéki medencében, ott van CBA Prima, ahol nincs a közelben egyetlen konkurrens sem.

élhetetlen 2014.11.22. 17:34:15

@Larry Silverstein: Ja, 3x kétharmad. Ez már kizárja, hogy normálisan is csinálhatnák a dolgokat? Megőrülök az ilyen szövegektől, hogy a sportra befizettett adóhányadból épülő létesítmény az nem közpénzből épül. Ja, csak a közpénzbe be nem került összegből. Rezsicsökkentés, stb. Aki reggeltől estig dolgozik, az meg út közben csak a plakátokat látja. Vagy véletlenül a híreket hallja, ami ugyanaz. És ehhez még hozzájön, hogy Gyurcsán hazudott, Orbán Viktor soha. Ettől már igazad van? Persze szerinted. Most elköszönök, mert ennek a beszélgetésnek semmi értelme nincs.

2014.11.22. 17:34:29

@Árpika82: Ennek az a magyarázata, hogy ott nem lévén államosítás, ki tudtak fejlődni a helyi láncok (pl a BILLA, Hofer) és fokozatosan megjelenhettek a külföldiek (SPAR? METRO). Ott lassabban ment ez végbe a kereskedelem üzleti modelljének fokozatos átalakulásávale egyidőben. Nálunk mindez kb 10 év allatt, mondhatni sokkszerűen történt, az ide belépő láncok lényegében egy piaci űrt töltöttek ki.

Larry Silverstein 2014.11.22. 17:34:37

@na4: 'Ez az egyik legnagyobb geciség, amit terveznek. Ezek a hálózatok egyszerű, gyors és kényelmes bevásárlást tettek lehtővé' - sokat hallotunk arról is hogy szegény jó trafikok micsoda kényelmet tettek lehetővé.

Csakhogy még senkivel sem találkoztam, akinek most hiányoznának.

Larry Silverstein 2014.11.22. 17:36:25

@élhetetlen: Hagyjuk a butaságokat. 2010ig mindent elborított a balliba propaganda, mégis leváltották őket.

Majd ha Orbán munkája nem a többségnek, hanem a kisebbségnek lesz a hasznára akkor leváltják őt is.

2014.11.22. 17:37:57

@sbacsika: Erre mondtam korábban, hogy a helyzet határozza meg e helyet. Azért egyet elárulok: hiányozna. Csak arra gondolj, mekkora sort kellene végigállnog Czímernél, ha hirtelen nem lenne az Auchanban húspult. Eltelne egy kis idő, amit az öreg új boltot építene. A mostanira is 15 évet kellett várni.

2014.11.22. 17:39:41

@mikka: Hajrá mikka cbara fel. Csak előtte rakd meg jól a zsebeidet.

2014.11.22. 17:42:04

@Larry Silverstein: abszolút jogállamkonform gondolkodás. Mit szólnál ahhoz, ha a románok így akarnák kipenderíteni a MOL-t? Biztosan azt is pártolnád, hogy puszta hazafiságról van szó.

2014.11.22. 17:45:51

@Larry Silverstein: Jó, akkor add nekem a pénzedet.

Zsuzsika1 2014.11.22. 17:51:06

@martineden: Szóval akkor szerinted beütik a fiktív számlát, kifizetik az ÁFÁ-t, és nincsen mögötte bevétel? :P

2014.11.22. 18:06:24

@Csillagszemű Juhász: Pedig van. Sajnos. Egyébként én is megdöbbenek ezen. Sűrű lehet az a szita, nem lát át rajta akárki.

2014.11.22. 18:09:03

@élhetetlen: Talán nem volt fölösleges. Csak az a baj, hogy a nagy hazafiak túl későn fognak rájönni, hogy neked volt igazad.

2014.11.22. 18:22:02

@vajdasagi: Jól gondolod. Utálom, amikor nag pofával kiállnak mindenféle fószerk, és verik a mellüket a féltéglávan, hogy nemzeti érdek jobbra meg balra, közben közpénzzel tömik a saját zsebüket.

2014.11.22. 18:24:00

@Larry Silverstein: ja csak máshol nem olyanok a szabályok, hogy 44% szavazatta kéthermadot lehessen szerezni. Na jó, az angoloknál elméletileg igen, de ők 900 éve csiszolgatják a rendszert.

2014.11.22. 18:26:31

@mikka: jó kis patrióta, aki disszidál, ahelyett, hogy szamizdadot szerkesztene mint anno Demszky

2014.11.22. 18:28:07

@Larry Silverstein: Figyelj ecsém, maga a kormany is bevallotta hogy zömében nem a versenyszférában keletkeztek az új munkahelyek (ld. KSH). Mostanában nem konzultáltál a gazdáiddal?

2014.11.22. 18:30:20

@mikka: tőled ezt dicséretnek feszem phaszfej

2014.11.22. 18:31:57

@Larry Silverstein: A Lévay utcában másmilyen alakok forgolódnak. Gondolom, mindegyik fényevő.

élhetetlen 2014.11.22. 18:38:53

@Larry Silverstein: Mondom, semmi érteme nincs. De hát legyen. Eddig még nem vagyok károsult, végkielégítéssel léptem le a cégemtől, és hat milla helyett majd kilencet kaptam, mert a 16 %. Ettől függetlenül engem zavar, hogy egy ápoló a 100 ezre helyett csak kilencvenet visz haza. (tekints el a konkrét számoktól, attól is, hogy nincs pénz a túlórákra, így kötelezővé teszik az ingyen ellátandó óraszámot). Téged nem zavar. Aki csak a nála maradó pénzt nézi, annak jó a 16 %. Hogy megfizeti máshol, az belefér, és nem érdekli, hogy ugyanez másnak nem fér bele. Például a közmunka. Nagyon könnyű megetetni a tömeget azzal, hogy legalább csinálnak valamit, nem ingyen kapják a segélyt. Az, hogy ez mibe kerül, és, hogy ez nem kiút sem személyesen, sem az ország szempontjából, azt nem gondolják végig. Azt sem, hogy vannak-e emberek, akiket kirúgnak, és visszafoglalkoztatják közmunkásként, az sem, hogy közmunkások dolgoznak magáncégeknél, olcsóbban, vagy az állam által fizetve. És ez csak pár apróság, mert nem tudom, azt el lehett volna-e érni az EU-nál, hogy komfortos munkanélküli szállókat is lehessen építeni, zárható szobákkal, feltétel nélküli beköltözéssel, ne csak stadionokat. Ne tudd, ne halld, ne lásd. „Majd ha Orbán munkája nem a többségnek, hanem a kisebbségnek lesz a hasznára akkor leváltják őt is.„ Ez is végiggondolandó, mert az érdekérvényesítésre képes közösség nem egyértelműen egyenlő a többséggel.

Untermensch4 2014.11.22. 18:41:05

@Larry Silverstein: "- sokat hallotunk arról is hogy szegény jó trafikok micsoda kényelmet tettek lehetővé.

Csakhogy még senkivel sem találkoztam, akinek most hiányoznának. - "
nekem sem hiányoztak mert az új rendszerben lett egymás mellett két nemzetidbolt közelebb mint a korábbi trafik volt de a probléma a múlté, netről veszem az elektromos cigit, európából, viszlát jövedéki adó :)

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.22. 18:42:21

Dehogy fogbak eltűnni a szupermarketek. Mindössze jelenlegi tulajdonosaik eladják őket, és mások működtetik majd más néven..

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.22. 18:46:19

@fagyospityóka: Anligában ,ha minden körzetben csak egy szavazattal szerez többet az egyik párt a másiknál, akkor 100 %-a lesz a parlamentben. Akkor ez nem demokrácia?

2014.11.22. 18:52:00

@A megvalósult amerikai ólom..: Ezért írtam, hogy ők már 900 éve csiszolgatják ezt a rendszert, és tudnak élni vele. Ha kicsit tanulmányozod az utolsó 200 évüket (amiko már rendesen működött a választói akarat), akkor rájössz, hogy soha egyetlen politikai pártnak sem volt ott elsöprő többsége.

martineden 2014.11.22. 18:52:55

@Zsuzsika1:,, Szóval akkor szerinted beütik a fiktív számlát, kifizetik az ÁFÁ-t, és nincsen mögötte bevétel"....JATSZOD A HULYET VAGY TENYLEG HUKYE VAGY?Elmagyarazazom .A CBA vesz 1 kg cukrot 80 ft +AFA.Az AFA -t visszaigenyli.A 80-as cukorra ratesz egy huszast az 100,mikor eledja arra meg rajon az AFA,tehat 127,Kapis?A 27 ft-ot bekene fizetni az allamnak de nem teszi,hanem elmegy az Ezusthajo Kft-hez a nev ismeros gondolom es ker akarmilyen szolgaltatasrol pl hirdetes 200 ft +AFA szamlat,azaz 254 ft-rol.Ezert fizet az ezusthajonak 10 szazalekot ,az 25,4.Ezutan mint aki jol vegezte dolgat visszaigenyel az allamtol 54 ft-ot.Tehat a fonmarado kulonbozetet jovairja a befizetendo 27 ft=bol ami a cukor utan fizetnie kellet volna.Raadasul a szepsege a dolognak hogy a kasszabol kivehet meg 200 ft-ot feketen mindenfele ado nelkul.Kapis?

2014.11.22. 18:53:42

@A megvalósult amerikai ólom..: És ha valamelyik új tulajdonos pofája majd nem tetszik a pártnak, akkor kap egy kis különadót és némi felügyeleti díjat.

2014.11.22. 18:57:04

@Zsuzsika1: @martineden: és hogy rafkósabb legyen a dolog, és ne érhesse szó a ház elejét, ezt a kisded játékot a beszállítói lánc kellőképpen ellenőrzött tadjával játszatja el. Az illető láncszem majd idővel külföldi (értsd: ukrán, albán, Kaya Ibrahim) befektetőé lesz.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.22. 19:01:30

@vajdasagi: Ne csinálj már úgy mintha más európai országban sz összes tervezett ÁFÁ-t be tudnák szedni. Mindenütt jelentős Áfa hiány van..

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.22. 19:07:49

@fagyospityóka: De lehet, tehát a te felfogásodból kiindulva akár minimális többséggel is lehet teljes többségük..

martineden 2014.11.22. 19:10:47

@fagyospityóka: Igen ezert emlietettem az ezusthajot.latom vetted.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.22. 19:13:27

@élhetetlen:

"tehát a kisboltban vehetsz olyan fonnyadt zöldséget, hogy megpucolni is képtelenség, "

1. Zöldséget nem a multinál, nem is a kisboltban veszünk, hanem a piacon, vagy a zöldségesnél.

2. Ha megfonnyadt a zöldséged, be kell áztatni hideg vízbe. Ezt mindenki tudja. Örülök, hogy segíthettem :)

martineden 2014.11.22. 19:23:56

@polyvinyl: ,,Zöldséget nem a multinál, nem is a kisboltban veszünk, hanem a piacon, vagy a zöldségesnél.".........akik a nagybanin veszik,ahova az en kamionjaim hordjak hollandiabol,spanyolbol,franciabol,mikor hol van ideny es megveszik majd eladjak mint jo magyar arut.Muhaha

2014.11.22. 19:26:42

@A megvalósult amerikai ólom..: Nem az én felfogásomból, hanem a választási rendszerükből kiindulva lehetne teljes többségük. Azonban ez csak elméleti lehetőség. Ha utánanézel, akkor rájössz, hogy ez a választási rendszer a korai pártszerűségek, a toryk és a whiggek versengésének idejéből ered. Akkor voltak a liberális városi iparosok és kereskedők, akik általába a whiggekre szavaztak és voltak a konzervetív vidéki főurak, akik a torykat küldték a parlamentbe. Azek a népek általában földrajzilag is elkülönültek, így mindenkinek biztosítva volt a parlamenti képviselete, egyik párnak sem volt túlsúlya. Idővel, az általános szavazójog bevezetése után a whiggeket felváltotta a Munkáspárt. Ma is vannak tipikusan konzervatín éa tipikusan munkáspárti körzetek és van néhány ingadozó. Hozzá kell még tenni, hogy ott senki sem próbálja a saját szája íze szerint tologatni a választókerületek határait.

martineden 2014.11.22. 19:26:57

@polyvinyl: ,,Ha megfonnyadt a zöldséged, be kell áztatni hideg vízbe. Ezt mindenki tudja. Örülök, hogy segíthettem :) "...valoban tudja m in denki de mert venneke fonnyadtat ha ugyanazert a penzert frissebbet kapnak?Nem beszelve arrol ,hogy bizonyos ido utan a vizbe aztatas annyi mint halottnak a csok

Larry Silverstein 2014.11.22. 19:28:49

@élhetetlen: Lárifári. Az emberek zöme a fideszre szavazott mert a fidesz nemazemberekkelfizetteti meg.

A többi olyan maszlag, amit 4 év fidesz uralom után sem vettek be a népek.

2014.11.22. 19:30:09

A szavazás állása jelenleg: CBA 2% :D

(Nem csoda, 10-ból 9 boltjuk iszonyatos.)

élhetetlen 2014.11.22. 20:26:48

@Larry Silverstein: Mert pont a maszlagot vették be, de tényleg hagyjuk.

eszim 2014.11.22. 20:29:11

@Larry Silverstein: jogos, hogy volt közmunkás több tízezer, már 2010 elején is, itt tévedtem.
Külföldi munkavállalóról és a ksh adatiról itt van pl írás:
www.mfor.hu/cikkek/KSH__100_ezer_foglalkoztatott_volt_kulfoldon_dolgozo.html
Állami alkalmazott itt pl:
www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20130927-alig-nott-a-versenyszferaban-dolgozok-szama-a-kulfoldre-vandorlok-es-a-kozmunkasok-a-kormany-kezere.html

De mondom, az hogy a trafik ügy kapcsán, de egyébként bármilyen ügy kapcsán, olyan indokot felhozni, hogy valaki feltételezhetően, elképzelten vagy valósan valamit csinál és ezért szankcionálja az állam, közben biztosan vétlen szereplőket ellehetetlenít a legnagyobb görénység és visszaélés a jogokkal, aminek birtokában van az állam.

Dr_utcai_arcos 2014.11.22. 20:32:21

@mikka: "Nem hiszek a multikulturalizmusban ( éltem benne, nem működőképes, ..." Na erre majdnem mondtam egyet, hogy hol éltél te. De lett volna benne ló, meg egy testrésze. A multikulti az nem hit kérdése.

Lord_M_ 2014.11.22. 20:43:46

Te jó ég. Ezt az egymás legyilkolását szóban, még olvasni is szörnyű. Kicsit olyan ez, mint a mesében, amikor két gazda (két tábor) azon vitázik, hogy kinek fütyül a madár... és ezzel ugye bíróhoz mennek, majd miután mindketten "úriemberek" megkenik a bírót, hogy az ő javukra döntsön. A döntés valami hasonlóan szól:
"Balról nekem fütyül, jobbról is nekem fütyül. Kendtek elmehetnek"

Kissé ilyen érzésem van látva, hogy a két tábor miként működik itt. A vége meg az, hogy az aktuális vezetés megcsapkodja a zsebeit és egy kicsit gazdagabban tér haza.

Ugyanakkor tények:
A betelepülő akármilyen nagyobb lánc fejleszti a környéket, az infrastruktúrát. Élő példaként álljon itt egy vidéki kisváros
Komló.

A városba betelepült a Penny Market a Spar, Tesco majd utolsónak Lidl. (azt hiszem kihagytam egyet, ami a rendőrség előtt áll, de nem emlékszem mi van ott).

Mindegyik üzletlánc korábban használaton kívüli helyre költözött, és jelentős fejlesztéseket értek el a városban. A Penny Marketnél parkoló, járda épült. A Tesconál lámpás zebra, hatalmas parkoló, rendezett út, A Lidl utat épített és parkolót, és egy korábban nem túl könnyen használható kereszteződést alakítottak át, úgy, hogy ma már normális minőségű út és felfestés van.

Nyilván egyik sem jótékonyság, de a város ezzel egy taliga pénzt megspórolt, mert a multik rendberakták az utat, tereprendezetk és használaton kívűli területeket vontak be a városba (volt szénosztályzó helyét).

Persze kemény ezeken a helyeken dolgozni, de egyik cég sem akar senkit feketén foglalkoztatni, mindenki után fizetik az összes járulékot, adót. Még csak fel sem merül a borítékos fizetés lehetősége. Ugyanakkor a saját meglévő hatalmas tapasztalata és kapcsolata révén rengeteg embernek adott munkát. És nem, nem csak annak a pár embernek akiknek az üzleteik megszűntek. (korábban az IL diszkont próbálta behálózni a várost, sikertelenül - azóta azt hiszem ők is betagozódtak a CBA rendszerébe).

Egy egyszerű üzletbe nem kell raktáros, árufeltöltő, nem kell külön takarítószemélyzet, nincs épületkarbantartás, nincs biztonsági személyzet.
Csak bátran tessék bemenni egy kisboltba, a legtöbb esetben a következő történik
- a pénztáros fél szemét az esetleges monitoron tartja ami egyszerre négy kamera képét követi (már ha van egyáltalán valami ilyesmi). A takarítást napvégén a két három eladó - pénztáros együtt csinálják, töltik fel a polcokat. Ők rakodják be az árut a raktárba is. A karbantartás jó esetben kimerül abban, hogy valaki fusiban megoldja a problémákat, évente egyszer kifestenek, a hűtőket esetleg hetente - havonta kimossák.
Három ember meg a tulajdonos. Az utóbbi legtöbb esetben foglalkozik az árubeszerzéssel is (irány a Metro áruház meg a tesco).
Ha ebből a kisboltból az egy Tesco sugarú körben(c)* bezárunk 10et akkor 30-40 ember munkája szűnik meg, de ennyi üzlet nem volt a közelben. Ennél azonban többen dolgoznak a helyi Tescoban.

Nem akarom azt mondani, hogy minden vállalkozó csalna, de speciel nem egy vállalkozót láttam Komlón legalábbis feketén foglalkoztatni embereket. Nem fizetni járulékokat, esetleg kevesebbet. Minimálbérre bejelenteni, majd a többit feketén. Ezeknél, csak a járulékokat figyelembe véve a tesco már jobban teljesít, és feltételezem, hogy a többi nagy multi is ezeket rendesen csinálja.

Természetesen a tesco nem paradicsom, nem egy megváltás ott dolgozni, de a vásárlói oldalról nézve jó. És ez a szomorú valóság. A többség nem engedheti meg magának, hogy annál drágábban vásároljon mint ahogy a tescoban megteheti. Pláne, ha a kisboltok is főleg innen meg a Metroból szerzik be áruikat.

És tessék ezt megfigyelni: A kisbolt beszerző körútjai azért olcsóak mert a Tescoban pikk pakk meg lehet venni mindenből elég sokat. Két karton olaj? 50kg cukor? simán. Akárcsak a Metróban. Ez is változni fog, ha ezek a cégek becsukják a kaput. Hiszen a kisboltos tulajnak vagy messzebbre kell mennie (ez pedig extra üzemanyag, és idő) - és / vagy a költség csökkentése érdekében több árut kell hozzon. Ez önmagában további áremelést fog hozni a kisboltok életében. Amit végül természetesen a vásárló fizet meg.

Nyilván a CBA saját rendszerében ezek megoldhatóak, ha náluk ezek már most is működnek, és lehet itt még új munkahely is, több üzlet, több beszállító, tehát akár elvileg működhet is a dolog. De ez itt egy rizikós pont. És valódi konkurencia nélkül a monopol helyetben lévők szokásos problémája jöhet: drágulás.

Érdemes megnézni a South Park azon részét amikor csak egyetlen kábeltévé szolgáltató van a környéken... nincs választás, nincs menekvés.

Sokan azonnali katasztrófát látnak, sokan a magyar vállalkozások számára eljövő káanánt. Ez így rendben is van. Mindenki másképp lát és gondolkodik. Egymás torkát átharapni ugyanakkor felesleges.

Hogy a magam véleményét is kifejtsem: rendkívül kockázatosnak tartom a lépést, mind gazdaságilag, mind adóbevétel szempontjából. De meglátjuk. Lehet, jó lesz.

*1 Tesco sugarú kör: az városrész, ahol a nyitás után a kisboltok bezárnak

2014.11.22. 20:50:07

@Lord_M_: Hogy te mit fogsz itt most kapni a fejedre! Csak le kell írnom hogy egyetértek a hozzászólásoddal, ami igaz is, és éris úgy jársz, mint Piszkos Fred barátja.

élhetetlen 2014.11.22. 20:52:03

@polyvinyl: Nem köszönöm a segítséget, a zöldséget áztasd te, én, ha megvettem, egyszerűen meg akarom főzni. A Tesco-ból kiváló minőségű friss, magyar zöldséget szállítanak. És nem érdekel, hogy szerinted sokkal jobb (mert egyszerűbbnek nem egyszerűbb) elmenni a piacra, kikeresni a zöldséget, aztán keresni egy hentest, akinél nem szőrös a disznóláb és ehető a disznósajt, aztán egy péket, akinek nem szappanos a kenyere, egy piaci kofát, aki négy hét alatt gyűjtötte össze a „friss” tojást, és a szuper nénit, aki nem tápozta az eladandó csirkéjét. A kisboltban ezek után szerinted mit érdemes venni? Már, ha az lenne a multi helyett.
Csinálj, amit akarsz, de ne akard meghatározni, hogy én mikor, hol, mit vehessek meg. Mert most erről van szó.

Larry Silverstein 2014.11.22. 20:54:11

@eszim: Külföldi munkavállalóról és a ksh adatiról itt van pl írás: www.mfor.hu/cikkek/KSH__100_ezer_foglalkoztatott_volt_kulfoldon_dolgozo.html

- el is olvashattad volna, ezt írják:'' immár huszonkettedik esztendeje ugyanazon módszertani előírások szerint vizsgálják a munkavállalók helyzetét. '' tehát mindig is beleszámolták a külföldön munkavállalókat a statisztikába, a magyarországon dolgozó külföldi (háztartás tagjait), pedig eddig sem és most sem.

Közfoglalkoztatottból valóban több van 30ezerrel a cikked idejéig.

Tehát most van 2010hez képest +400ezer, amiből +120ezer közmunkás, +30ezer egyéb állami alkalmazott. Szerintem nem rossz ez.

csak egy néző 2014.11.22. 20:59:52

@Larry Silverstein:
"Nekem pedig a Billa az egyik kedvencem." Mesélj kicsihuszár, akkor te most Ausztriában vagy Szlovákiában élsz?

Larry Silverstein 2014.11.22. 21:02:00

''Ugyanakkor tények: A betelepülő akármilyen nagyobb lánc fejleszti a környéket, az infrastruktúrát. Élő példaként álljon itt egy vidéki kisváros Komló. A városba betelepült a Penny Market a Spar, Tesco majd utolsónak Lidl. (azt hiszem kihagytam egyet, ami a rendőrség előtt áll, de nem emlékszem mi van ott). Mindegyik üzletlánc korábban használaton kívüli helyre költözött, és jelentős fejlesztéseket értek el a városban. A Penny Marketnél parkoló, járda épült. A Tesconál lámpás zebra, hatalmas parkoló, rendezett út, A Lidl utat épített és parkolót, és egy korábban nem túl könnyen használható kereszteződést alakítottak át, úgy, hogy ma már normális minőségű út és felfestés van. ''

Nincs baj a tényekkel, de nehogy már azt higgyük, hogy ha a Tescó áruházait(más néven) egy magyar befektetőcsoport irányítaná, mert őket tolná előre a kormány, akkor nem lenne járda....ezeket a befektetéseket többnyire az önkormányzat ráerőlteti az áruházra a megváltozott forgalom miatt, amit maga az áruház generál.

Talán jobb infrastruktúrája volt egy Relay trafiknak, mint egy nemzeti dohányboltnak? Ugyan.

eszim 2014.11.22. 21:12:32

@Larry Silverstein: csk ha nő a külföldön dolgozó magyarok száma, nő a magyar foglalkoztatottság. Tudnám mi a faszt csinál az a több 100 "új" dolgozó, ha lófaszt nem nől tőle a gdp.
DE dobd már a foglalkoztatottság kérdést, mellékszál, az volt az állításod, hogy szempont volt a multi a trafikos lenyúlásnál, mert egy csomó relay megszűnt. Erre írtam hogy elfogadhatatlna görénység volt a korábbi a ti szemetekkel igaz magyar kis trafikosok ellehetetlenítése.

Lord_M_ 2014.11.22. 21:29:55

@Larry Silverstein: Nem, természetesen nem, a csakhogy ez nem csak arról szól, hogy ráerőltetik vagy sem. A cég elemi érdeke, ha már kinézett magának egy alapvetően eddig nem használt helyet, hogy a vevői oda jussanak. Ebben az esetben ez itt egy eddig gazzal benőtt senkiföldjét jelentette, ami mentén felújították az utat, járdát, lámpát, buszmegállót. A lényeg itt abban van, hogy egy tőkeerős cég ezt megteszi, megteheti és meg akarja tenni. A példámban használt három plusz egy fős kisbolt erre képtelen. Tehát a legjobb amit tehetnek, hogy olyan helyen nyitnak boltot ami már eleve megközelíthető.

A trafikok ebből a szempontból irrelevánsak, ezek pici kereskedelmi egységek, ahová tutira nem akarsz sem igazán buszozni, nagyon autókázni sem, és a végeredmény amit ott veszel elfér a kezedben, max a táskádban.
És maguk az üzletek is elférnek egy nevetségesen kis helyen.

Így szerintem az összehasonlítás legalábbis sántít.

Ugyanakkor, éppen emiatt te is látod, te írtad:
"ezeket a befektetéseket többnyire az önkormányzat ráerőlteti az áruházra a megváltozott forgalom miatt, amit maga az áruház generál"
(ej de utálom amikor a másolás után törölni kell a linket :) )

szóval te is látod, hogy ez a beruházáshoz tartozik - azaz a befektető finanszírozza.

természetesen az állam által támogatott CBA hálózat is tehet ilyet, amennyiben nem egy relative egyszerű szerkezetű üzletet épít fel, mint mondjuk zuglóban, ahová max egy kis járdát kell kirakni, a parkolást pedig az eleve már itt lévő épületek előtt lévő parkolók oldják meg:

https://www.google.hu/maps/@47.5102428,19.1123908,3a,39.2y,333.66h,81.08t/data=!3m4!1e1!3m2!1s3x7jGcTh4zpwYehQF9JD_w!2e0?hl=hu

Egy 1000nm vagy nagyobb üzlet (legyen az bárkié) nem fér el itt, tehát egy ilyennek a betelepülése mindenképpen hoz munkát, és javuló infrastruktúrát.

Valaki fent írta, hogy ez baromság, ilyen nincs. erre írtam létező példát, hogy de létezik. De azt is mondom, ez nem Tesco saját, ez egy tőkeerős cég betelepülésének a következménye. Abban az esetben, ha nem csak egy zsebkendőnyi területet használ (vagy egy irodányit - pl hiába nyitna a Microsoft telecentert mondjuk Balatonalmádiban, akármilyen tőkeerős, valószínűleg megoldaná egy már létező épületben, minden különösebb faxni nélkül. ) :)

De ugye te is látod, hogy nem azt mondom, hogy a Tesco a megváltás, sem hogy a CBA a végtelen rossz, kissé más világképek, és a kettő szerintem nem felcserélhető
(más szemlélet és kiszolgáló aparátus kell egy hipermarket (lánc) üzemeltetéséhez, és más egy pár főt (per üzlet) foglalkoztató kisbolthálózathoz.)

- emiatt mondtam, hogy szerintem rizikós a dolog.

Ha átveszi a CBA az összes Tesco-s alkalmazottat, és megtartja a hálózatot, akkor nagy baj nincs, ha marad a saját kisbolt meg néhány príma megoldásnál, akkor elkerülhetetlen a munkahelyvesztés és ebből adódóan az állami bevételveszteség.
nem mellesleg a más megoldások miatti valószínűleg elkerülhetetlen áremelkedés (ami ugye maginfálciót növelő tényként kell kezelni)

De ez csak egy magámvélemény.

Larry Silverstein 2014.11.22. 21:57:38

@Lord_M_: ''Ha átveszi a CBA az összes Tesco-s alkalmazottat, és megtartja a hálózatot, akkor nagy baj nincs, ha marad a saját kisbolt meg néhány príma megoldásnál, akkor elkerülhetetlen a munkahelyvesztés és ebből adódóan az állami bevételveszteség. ''

Hát ha elillanna egy teljes cég az országból, az óriási piaci részesedéssel bíró TESCO pl, ami nem teljesen kizárt, ismertek a cég anyaországbeli gondjai, szerintem logikus hogy valaki benyomul a helyükre. Olcsóbb az alkalmazottat és a bódét is átvenni, mint újakat keresni/képezni.

'elkerülhetetlen a munkahelyvesztés és ebből adódóan az állami bevételveszteség. '

Ezzel nem értek 1et, ha nem tudják javítani a CBAsok hatékonyságot, amit a Tesco kimaxolt, mert 10.000 nm-re kellett 15-20 ember, akkor nem lesz kevesebb melóhely egy kivonulással.

A fogyasztás többé kevésbé konstans, ebből az állam egyik legnagyobb bevétele az ÁFA, ez sem változna érdemben attól függően hogy milyen nevü cégeken fut át.

Lord_M_ 2014.11.22. 22:29:13

@Larry Silverstein: Meglátjuk. Elvileg ez az út is járható.

Akartam írni ugyan, hogy átvenni a tesco helyét, egy tesco méretű cég tudja csak, ugyanis az átvétel hatalmas papírmeló, és hatalmas költség (csak a szerződésmódosítások száma 23.500 darab :)) - de ott van még a beszállítói kör amikkel szintén le kell szerződni - plusz gondolom a tesco sem adja ingyen a vagyontárgyait...

de aztán rájöttem, hogy ha az állam áll a dolgok mögött, akkor tulajdonképpen a devizartartalék, meg a most maradék nyugdíjpénztárak kilövésével és még innen onnan összecsípve, gyakorlatilag nincs probléma. (nyilván ekkora összeg nem kell, csak mint meglévő fedezetek bármelyike használható részben vagy egyes tételek esetében egészben .... ehh túl hosszú: szóval van-lesz rá pénz)

mindenesetre, meglátjuk. Én kevésbé vagyok optimista, te jobban, a valóság meg valószínűleg kettőnk közé fog valahol megjelenni.

Ez a szép a vitában (és nem a vitatkozásban :) ) hogy konstuktív érveket ütköztetünk, a végén pedig tulajdonképpen egy kézfogással tudunk elválni :)

Nyugodalmas jóéjszakát tisztelt kommenttárs :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.22. 23:07:13

@élhetetlen:

"És nem érdekel, hogy szerinted sokkal jobb (mert egyszerűbbnek nem egyszerűbb) elmenni a piacra, kikeresni a zöldséget, aztán keresni egy hentest, akinél nem szőrös a disznóláb és ehető a disznósajt, aztán egy péket, akinek nem szappanos a kenyere, egy piaci kofát, aki négy hét alatt gyűjtötte össze a „friss” tojást, és a szuper nénit, aki nem tápozta az eladandó csirkéjét. "

Prolitempó.

Úriembernek van fix zöldségese, hentese, pékje, aki előbb dőlne a kardjába, minthogy silány minőséget adjon el neki.

fehérfarkas 2014.11.22. 23:43:27

@Schopenhauer: "Érdekes, hogy a CBA a köztudatban magyar hálózatként él. Maga a franchise valóban magyar, de attól még a boltok akármilyen (európai, közel- vagy távol-keleti stb.) ország vállalkozójának tulajdonában lehetnek, akár egyszerre több üzlet. - See more at: http://iflgazdasag.blog.hu/2014/11/21/elet_a_tesco_utan?full_commentlist=1#comments"

A 7. kerületben van egy vietnámiak által üzemeltetett CBA. Egy igazi hungarische hungarikum a magyar üzeltlánc :D :D :D
Mint a trafikmutyik fővárosi mutyisai közül is egy vietnámi kapta az egyik legtöbbet (Szijjártó egyik barátja).

fehérfarkas 2014.11.22. 23:55:24

@Árpika82: "Az üzlet láncok létre jöttét értem, de például Bécsben nincs se Auchan se Tesco az üzletekben az élelmiszer pedig kb. annyiba kerül mint Magyarországon. Szóval lehet nem csak a Hatalmas üzletek hanem a kisebb üzlet láncok is meg tudnak maradni. "

Persze, mert Ausztriában ott van a holland Spar 1470 üzlettel, utána következik a német Billa 1000 feletti szupermarkettel, aztán a kisebb méretűek közül a Hofer, Lidl, NORMA, Penny Market. A cash&carry kategóriában pedig a német METRO.
Voltaképpen az osztrák piacot a holland Sparon kívül a német üzletláncok uralják, és a francia meg angol konkurencia nem tudott elterjedni ott.
De gondolom akik az angol Tescot meg a francia Auchant szidják, azok a német megfelelője Spart/Interspart sem szerethetik, mert ugyanúgy külföldi és nem magyar. Vagy a német külföldi már nem is igazi külföldi, hanem majdnem magyar? :D :D :D

fehérfarkas 2014.11.23. 00:04:25

@mikka: Számomra Lázár tesók és Baldauf kormányzati hátszéllel megtámogatott offshore vállalkozása (CBA) az igazi magyar, hanem a Prezi, Graphisoft, NNG, Upstream, akik saját erejükből és tudásukból korrupció és kormányzati kapcsolatok nélkül értek el elismerést és sikert világszerte. Én ezekre vagyok büszke magyarként, és nem pedig a hazámat, a magyarságot, és a kereskedelmet (amelyben 5 évig dolgoztam, mint első munkahelyem, amelyből a továbbtanulásomat fizettem) lejárató CBA.

dont be such a jew 2014.11.23. 00:15:25

@fehérfarkas:'' De gondolom akik az angol Tescot meg a francia Auchant szidják, azok a német megfelelője Spart/Interspart sem szerethetik, mert ugyanúgy külföldi és nem magyar. Vagy a német külföldi már nem is igazi külföldi, hanem majdnem magyar? ''

Ebben van egyébként vmi. Nem véletlen hogy a fosan és a teszkó lett kipécézve. A németek rengeteg munkahelyet teremtenek itthon, és az exportunk, a GDP-nk nagyban múlik rajtuk. Az angolokon, franciákon kevésbé, ráadásul a teszkó szarban van, tőlünk teljesen függetlenül egy rakás bótot be fog zárni Európában.

csak egy néző 2014.11.23. 10:33:00

@fehérfarkas:
"az igazi magyar, hanem a Prezi, Graphisoft, NNG, Upstream, akik saját erejükből és tudásukból korrupció és kormányzati kapcsolatok nélkül értek el elismerést és sikert világszerte."
Ne felejtsd ki e felsorolásból a Századvég nevű akármit, mert ők magukat az általad felsorolt, világhírnevet elérő cégek közé sorolják magukat.

élhetetlen 2014.11.23. 14:06:02

@polyvinyl:
Bocs, csak most értem rá. Neked biztosan már a bölcsődbe rakták a megbízható árusaid listáját, nekem, mikor Zuglóból Budára költöztem, bizony meg kellett keresni a megfelelő árusokat, akikhez akkor megyek, ha arra van szükségem. Ha pedig öt kiló krumpli is kell, amit nem szívesen cipelnék fel, akkor már házhoz szállíttatok, és, ha már jönnek, hozatom a sárgarépát, fehérrépát, kelkáposztát, zellert is, mert proli vagyok szerinted. (Egyébként a szuper zöldségesedtől tanultad a fonnyadt zöldség beáztatását, vagy az úri neveltetésed hozadéka?).
Egyébként egy úriembernek nem csak fix zöldségese van, hanem stílusa is. Egy úriember nem prolizik.

Proke 2015.11.15. 14:36:06

Mocskos Orbán! Mondjon le, ha továbbra se hagyja békén szegény, szerencsétlen multikat!

Nagyon UTÁLOM ezt az embert! ELEGEM VAN BELŐLE!

Proke 2015.11.15. 14:39:27

@csak egy néző: Pedig Magyarországon is volt BILLA.

Proke 2015.11.15. 14:42:09

Orbánnak való állás poltikus helyett: celeb.

Reactor 2021.07.12. 03:00:54

Tipik multinyalonc cikk, bődületes mennyiségű légvárral, szerencsenmosdatásal, és hülyeséggel.

@fehérfarkas: Lehet, hogy nem ezért jönnek, hogy eleve tönkretegyék a hazai kis- és egyéb boltokat, de valahogy menet közben mégis ez lett belőle. A peloponésszoszi háború is úgy robbant ki, hogy igazából se Athén, se Spárta nem akarta, csak hát továbbfejlődött a dolog. Arról nem is beszélve, hogy a multikat se a NAV, se a kormány, se más nem meri bazirgálni, a kisboltot pedig már azért bezáratják, ha a hűtőpultos joghurt öt perccel tovább maradt kint lejárat után. És barátom, EZÉRT nem kell nekünk a multi - mert a hazai gazdaságot egyik se rázza gatyába, ellenben jól kiöli a konkurenciát maga körül. Aztán megy a cirmogás mindenfelől, hogy szar a gazdaságunk, nincs pénz semmire. Mitől is lenne a multis pénzporszívó után?

@tapolcai evolucionista: A jelenlegi kormánynál jobb az anarchia és a véres tüntetés is. De még a polgárháború is. Ezeknél legalább van fél százalék esély rá, hogy javulni fognak a dolgok valaha. A jelenlegi rendszernél erre kereken zéró az esély.

@Brix: Azok után hogy idejöttek a multik és kiölték a konkurenciát, ne csodálkozz itt nagy bociszemekkel, hogy szar a CBA, szar a Coop, szar minden. Mit gondoltál, bevétel nélkül majd versenyképesek lesznek? Talán pénzfa nő a kertükben, nincsen aki leszakassza, csak úgy hervad rajta!?
A minőségről annyit, hogy a "TESZKÓ gazdaságos" mái napig a "brutálisan szar" szinonímája. Na, hol is kapni selejtet?

@: Magyar vállalkozások termékei webshopon vagy ezer és egy más csatornán is kijuthatnak. Semmi szükség ehhez multira.

@eszim: Igen, működhetne így. Mert fedezet az lenne rá. Ja, hogy a Viktátor meg a sleppje ellopja? Hát igen, így valóban nem fog működni. Amíg a belgrádi kisvasút meg a stadion fontosabb mint az átlagpolgár jóléte, addig marad a rabszolgabér. Így pakoljátok majd az X-et négyévente.

@brlv24: Faszság. Bőven versenyképesek voltak a termékeik. A Fabulon kozmetikai termékei semmivel nem voltak rosszabbak a Gliss-Kur, Syoss stb. termékeknél, a TESZKÓ gazdaságos hulladékoknál pedig még jobbak is voltak. A magyar acélművek által készült sínek és csatornafedők még száz év múlva is használhatóak lesznek. A szerencsi édességek pedig jobbak voltak a tejporból, pálmazsírból, mindenféle szar vacak műanyagból kotyvasztott nyugati nugátszarnál, amit csokoládénak gúnyolnak, és másfélszeres áron kapod meg. Ha a magyar ipar és a termékei annyira selejtek lettek volna, a multi áldásos közreműködése nélkül is kipusztultak volna. Jóval hamarabb méghozzá, mert a kutyának nem kellettek volna. Ehhez képest egész vígan elmuzsikáltak, amíg meg nem jelent a zsidajmulti és "nagyhal megeszi a kishalat" alapon szét nem verte őket.

@élhetetlen: Sarki kisboltban mindenesetre még nem találkoztam átcímkézett áruval, a profitot se igen talicskázzák ki az államhatáron kívül, és nincsenek kisebbségi komplexusos, minden másra alkalmatlan fosagyú biztonsági orkok se, akik csak a náluk gyengébbel mernek kekeckedni. Ráadásul ha a sarki kisbolt ügyeskedni próbál, bármikor ráhívhatod a NAV-ot, fájni fog neki nagyon. A TESZKÓ meg? Ha egyáltalán bíróságig jut a dolog, röhögve kifizeti zsebbű' a büntetést, és ott folytatja ahol abbahagyta.

@Szűtté mamá? Szűjjé!: Akkor vásárolj olyan boltban, ami nem a Viktátorék fejőstehene. Akad éppen elég. Felejtsük már el ezt a hamis dilemmát, hogy aki nem jár zsidaj multiba, az csak és kizárólag fidesznyalonc CBA-ban vásárol.

@Larry Silverstein: Ja hát kérem, csalással 40%-ra simán kijöhet 2/3. De 4/5 is. De 2000/5 is.
Az infláció alacsony? :DDD évszázad vicce. Most jót kacagtam, köszönöm!

@martineden: Igen, nyilván a piacon az összes Manyi nénje a te kamionodból vásárolja a spanyol meg francus paradicsomot. Hagyjad már magadat.

@Lord_M_: Ezzel a középutas érveléssel csak annyi a gond, hogy nincs középút, nincs kompromisszum. Vagy a multi, vagy a helyi kisbolt. Az meg nettó mese, hogy a kisboltos a TESZKÓból veszi meg az áruját, és azzal tölti fel a polcokat. Pláne ha a boltjában actually olcsóbbak is az adott áruk, mint a TESZKÓban.
Hogy ekkora csata tört ki a témában? Nos, ismered a mondást, miszerint jobb a tisztes háború a fegyveres békénél? Most már ismered...

@Proke: Elfelejtetted odaírni a végére a "szarkazmus riadó" megjegyzést.

Lord_M_ 2021.07.12. 11:23:27

@Reactor: Te most tényleg egy hét éves kommentemre válaszoltál :) én már el is felejtettem ezt a témát. Tekintve, hogy pont semmi nem történt a dologgal. Tesco maradt, meg mindenki más is. végül a nagy "vihar"ból nem lett semmi.

az, hogy a kisbolt ne a tescoból vásárolna szerintem kár ebbe belemenni. Én láttam TGazdaságos meg Aro-s lisztet egymás mellett kisboltban az ország különböző részein. Nyilván van olyan bolt is ahol meg nincs - viszont a kisbolt "actually" olcsóbb lenne, az meg fura, hiszen a méretgazdaságosság kifejezetten ez ellen szól. Egy tonnákban vásároló üzletlánc nyilván olcsóbb árat tud kialkudni mint amelyik max 100kg terméket tud tárolni (tekintve, hogy eleve egy kisbolt raktárja kisebb mint amit mondjuk a Tesco tart). Tehát szinte képtelenség, hogy hacsak éppen nem akciós, akkor bármit olcsóbban adjon mint a nagy versenytárs. (ha emlékszel (ha már évekkel ezelőtti témát emlegetünk) abból mekkora botrány volt, hogy az Aldi - Tesco meg mittom én ki kifejezetten beszerzési ár alatt adták a dinnyét, ezzel rúgva tökön a helyi zöldségeseket akiknek ez nem fért bele)
Természetesen nincs fényképem bizonyítani semmit amit mondtam, és ennyi idő után nem is szándékozom tényfeltáró kalandra indulni. De a személyes tapasztalatom és a logika azt diktálja, hogy a többség kiskereskedő nem tud olcsóbb lenni mint a multi és a multi kifejezetten jó árubeszerző hely.

természetesen nem vonom kétségbe, hogy te mást tapasztál a saját környezetedben. a világ elég nagy, ahhoz, hogy bármi megtörténhessék.

hogy jutottál ehhez a cikkhez 7 évvel később? :)

Reactor 2021.07.12. 23:41:53

@Lord_M_: Igazából a téma még mindig aktuális...ám anyagot gyűjteni járkáltam errefelé hasonló témában, úgy leltem rá. Örülök, hogy lassan kezdenek rájövögetni az emberek, hogy a multikkal is sikerült döglött lóra fogadnunk, és hogy igazából megint az átlagember járt pórul, de még mindig sok a multimosdató nyalonc agyabeteg, akiknek még magyarázni is fölösleges, mert kb. olyan lenne, mintha a vaknak magyaráznám, mi az a kék.
A Tesco maradt, igen, ennek ellenére a multi sem sebezhetetlen - lásd Cora. Bezony, mikor a multik már minden kishalat megettek, már csak egymás rovására tudnak terjeszkedni. Ez persze sajnos jóval ritkább, mert a velük egy súlycsoportban lévőknek picit nehezebb elkenni a száját mint egy kiskernek, ettől függetlenül a dolgoknak mégis ez lesz a végkifejlete, ha az összes "ütközőként" működő független kisbolt tönkremegy.
A kisboltok elenyésző része vásárol TESZKÓban vagy más multinál. Elég gyakori esemény, hogy az aktuális árucikk igenis olcsóbb a kisboltban, mint a TESZKÓban (tehát egyetemesen ez se igaz, hogy a multi mindig olcsóbban ad mindent). Drágábban megvenni és olcsóbban eladni deficiten kívül mást nem generálna. A raktárkapacitás kérdése elenyésző, tekintettel pl. az élelmiszerek szavatossági idejére. Hiába lenne beépítve egy feketelyuk a raktárba, ha a tejföl egy hét után megromlik, ergo semmi értelme nem lenne ötszáz raklapnyival rendelni a TESZKÓból, mert ott rohadna rájuk az eladatlan termék.
Persze ettől elképzelhető, hogy néhány kiskereskedő jól bevásárol valami termékből, ami épp akciós a multinál, de messze nem olyan elterjedt a dolog. A dinnye pedig igen erősen szezonális termék, és mikor szezonja van, őszintén, zöldségesstandot gyorsabban és könnyebben lehet lelni, mint TESZKÓt (vidéki vagyok, ha ez számít valamit). Amikor a szezon már lecsengőben van, akkor meg nem győznek egymás alá menni árban, csak vigyed má' a dinnyét, mielőtt rájuk rohad.
süti beállítások módosítása