Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Hány bankra van szüksége Magyarországnak?

2014. október 18. - Szarvas Norbert

21681_rSw47p7_2.jpgPénzügyi értelemben véve nagyon izgalmas időszak előtt állunk. Már jó pár éve lecsengett a hitelláz, amit követett a törvényszerű visszaesés (gazdasági válság) és a nem feltétlenül ennyire drasztikusan törvényszerű bizalmatlansági válság a bankszektor irányába. Most mi következik? Azt már tudjuk, hogy a kormány nyílt kampányban hirdetett háborút a bankszektor ellen. Azt is tudjuk, hogy a kormány megvásárolta az MKB-t és egy minimum 60%-ban magyar tulajdonú bankszektorról vízionál. Tudjuk azt is, hogy a kormány szerint a jövőben 4-5 banknak kell maradnia a versenyszektorban, amiből az OTP és MKB helye tutinak tűnik. Tudjuk, hogy a Citi bank most húzott el, az AXA már évek óta passzív aktív és már olyan információk láttak napvilágot, miszerint az állami tulajdonú Posta Zrt. bevásárolja magát (49%-ban) az FHB bankba. Mit fog hozni a jövő, mire van ténylegesen szüksége az országnak? Hány bankot vizionálunk mi?

Számtalanszor kifejtettem különböző fórumokon (blog, cikk, gazdasági kerekasztal, rádió...stb.), hogy a magyar bankszektor válságkezelése a devizahitelek kapcsán botrányos volt. Már 2009-ben lehetett látni ennek a folyamatnak a kimenetelét, és ügyfél szempontból nem feltétlenül szimpatikus a kivárásra játszani, miszerint a kormány megmeri tenni vagy nem meri megtenni. Rövidtávú (ahogy tetszik) veszteség optimalizálás/ nyereség miatt a legtöbb bank eladta a válság utáni néhány évét. Megérte?

Amikor bankról beszélünk, akkor nem egy ma alakult, szakmai háttérell nem rendelkező alibi vállalkozásról beszélünk, hanem egy hosszú távra berendezkedő professzionális történelmi vállalatra. Azzal, hogy a bank két fő tevékenysége (betétgyűjtés és hitelezés) legfőbbképpen a lehető leghosszúbb távúságra irányítja a vásárlóját, akaratlanul/tudatosan meghatározza már ma a következő 20 év optimális működését és várható bevételeit (kamat, költség). Ha hosszú távúságra törekszik a hitelező, akkor miért adja el a holnapot a máért?

A legegyszerűbb választ én a kapitalizmusban találtam meg. A banknak van tulajdonosa és részvényese. Magyar viszonylatban ők külföldi állampolgárok, akiknek semmilyen kötődése nincsen Magyarországgal. Nekik csak az év végi beszámoló és eredmény számít. Itt vállnak ketté az érdekek, hiszen a részvényes nem tervez 20 évre, miközben a banknak természetéből eredően kötelező. Meg kell találni a kompromisszumot. A devizahitelezés korszakában (2009-ig)  tökéletesen működött a rendszer, hiszen pörgött a hitelezés, minden évben rekordot döntöttek a bankok, a részvényes számolta az eurót, míg a bank tudott a hatalmas hitelállományából tervezni előre. 

A papírforma megborult, amikor a gazdasági válságot ( nem ez lett a bankszektor veszte Magyarországon) egy olyan mély bizalmi válság követte az amúgy pesszimista magyar piacon, amiből évtizedes projekt a kilábalás. A bankok többet nem akartak megalkudni és alávetették magukat a részvényeseik, tulajdonosaik haragjának. A pénzpumpát kicserélték pénz-sajtolóra. A cél már nem egy win-win helyzet kialakítása volt, hanem a veszteségek minimalizálása melletti profit maximalizálása, amihez a tulajdonosi réteg pénzt küldött.

Véleményem szerint az nem válságkezelés, hogy tudomást sem akartak venni a kialakuló helyzetről, megszűnt a normális kommunikáció az ügyfelekkel és helyét átvette az az állóháború, ami jellemezte Magyarország banki szektorát az elmúlt években. Hiteleznek, de mégsem. Befogadnak ügyeket, hetekig ülnek rajta kamuból, majd visszadobják azokat. A legtöbb bank így működött a korábbi éveihez képest. Mellette viszont nem tettek semmi ténylegeset a devizahitelesek érdekében, csak magyaráztak és mutogattak. Inkább összevesztek minden nap a kormánnyal, minthogy kezükbe vegyék a dolgokat és egy szimpátia háborúba kezdjenek. 

A Fidesz azzal nyer folyamatosan, hogy az embereket legnagyobb sérelmeit megragadja és azzal vágja pofán az adott szektort. Pénzügyi értelemben a devizahitelezés volt a bot, amivel jól elverték a bankokat. 2009-ben már lehetett sejteni, hogy a gazdasági környezet a kormány gazdasági politikájával nem lesz képes az árfolyamot újra 200 forint alatt stabilizálni. Nem is volt cél soha, hiszen bevalottan export ország akarunk lenni, aminek elengedhetetlen feltétele a magas árfolyam. Ki kellett volna már akkor mondani, hogy ebből a bankszektor kétféleképpen jöhet ki.

1. Passzivitásba és időhúzásba menekülnek. Semmi érdemlegeset nem csinálnak, viszont összefognak és egységesen lépnek fel az ellenségképet kereső kormány ellen. Reménykedtek a gazdasági fordulatban (ami most jött el), de közben nem vették számításba, hogy szinte mindent felégettek maguk körül. Az emberek már nem bíznak a bankokban, az emberek a továbbiakban nem akarnak mindenáron hitelt felvenni. Másrészről pedig indokot adtak a kormánynak, hogy a végletekig megnehezítse a jövőben a hitelezést ( jövedelemhányadhoz kötött hitelezhetőség például). Gondolj bele, ha nincsen ez a válság, akkor szigorított volna a törvénykezés ilyen mértékben? És még ennek nincsen vége.

2. Belátják és helyesen felismerik a szituációt. A bank működésének alapelvűségét (hosszú távúság) figyelembe véve megfordítják a gazdasági széljárást, ideiglenes ideig nem a profit maximalizálására, hanem az ügyfélbizalom megtartására/maximalizálására törekszenek. A szektor államtól függetlenül kezébe vehette volna a kezdeményezést, elvehette volna a kormány kezéből a "szúró eszközöket" és kevésbé fájdalmas megoldással szolgálhatott volna, mint amilyet kénytelen elszenvedni a kormány megoldásával. A bankoknak egységesen kellett volna lépniük legkésőbb 2010-ben és egységes engedményeket kellett volna tenniük a devizahitelesek irányába. Egy megfelelően menedzselt kommunikációs "hadjárat" által kellett volna a személyes tájékoztatást megerősíteni (hogy az ügyfél ténylegesen érezze a törődést) és valódi megoldásokkal kellett volna előállni, nem pedig egyénileg kisebb fellángolásokkal. Ha 2010-ben forintosítják a hiteleket 190 forintos árfolyam feletti 50-50%-os átvállalással (ügyfél 50- bank 50), akkor minimálisabb veszteséggel ugyan, de elejét lehetett volna venni a folyamatnak. Profitról nem beszélhettünk volna abban az időszakban (amúgy sem tudtunk erről beszélni), de legalább az ügyfelek bizalmas megszilárdult volna, könnyebben megemésztették volna a helyzetet és nem a bankokat kiáltották volna ki minden baj forrásának. Győzelemre játszottak, hatalmasat buktak.

Hány bankra van szüksége Magyarországnak? Ma már valóban elég lenne 5. Egy több tucatos bankrendszer legnagyobb erőssége a folyamatos innovációra késztettség és a verseny, amiből az ügyfél jól tud kijönni. Innováció és verseny viszont csak olyan piacon van, ahol a fogyasztó partner. A fogyasztó (társadalom) pedig már nem partner, nem meggyőzhető észérvekkel egy folyószámla vagy hitel esetében (kondíciók), mivel már nem bíznak a bankokban.  Ráadásul a bankok nyíltan összefogtak, amit kiválló stratégiai érzékkel a kormány megtámogatott (kamatadó, tranzakciós adó). Sikerült elültetni az emberek fejében a gondolatot, hogy mindenhol ugyanazt a rosszat kaphatják.

Ami érdekesebb az a jövő lesz. A bizalmi válság el fog huzodni még évekig, viszont az ember alapvető igény a luxus és életmód irányába felülír mindent. Hamarosan jön a következő (de már koordinált) hitelláz, ahol már nem mindenki vehet fel hitelt. Csökken a potenciális ügyfelek száma, ami újfent indokolja a bankszektor számának csökkenését. De még így is komoly hitelezés van kialakulóban, amit egyre inkább a kormány fog uralni. Ő lesz a hóhér és a bíró is. Kezében lesz a bankszektor jelentős része (ha ez a folyamat folytatódik. Emlékezz FHB, MKB, OTP), amivel egy kevés szereplős piacon gazdasági (ki nem mondott) monopóliumot fog tudni kialakítani. Ha ez az állapot megmarad, akkor pár év alatt a tobzódás olyan mértékű lehet, ami már torzítja a versenyfeltételeket, az új szereplők nyitását. 

Ma még nyerhet ezen az ügyfél, de hosszú távon veszíteni fog. Az a bankszektor, amelyikben az államnak van a legnagyobb befolyása, nem tud rendeltetésének megfelelően működni. Vagy szociális alapon hoz döntéseket vagy gazdasági alapon. Az állam természete az emberek védelme. Embereket ebben a versenyző, profitorientált szektorban csak úgy lehet védeni, ha az állam a zsebébe nyúl. Viszont az összességében nem a saját zsebébe, hanem az ügyfélé (adó). Magyarul lehet, hogy kiválló feltételekkel kapsz hitelt, de közben te magad fizeted ki a plusz költséget,, amit egyébként más területekről vonnak el (adóból oktatás, egészségügy...stb). Ha pedig a profit lesz a cél, akkor egy titkolt monopolizációhoz közeli helyzetben minden drágább lesz, mint egy hagyományos versengő piacon (gondolj 2008 elöttre).

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr206804383

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kamu független igazságügyi szakértői trükkel is lop a Tigáz 2014.10.18. 23:44:24

  Hasonló csalássorozat zajlik a gázszolgáltatóknál is, mint a hazai bankoknál az úgynevezett devizahitelezésnél.  Hibás termék a gázóra is és a gázszolgáltatók által megrendelt és fizetett igazságügyi szakértői vizsgálatok úgyszintén hibásak. Az álta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2014.10.18. 20:36:26

Azt, hogy hány bankra van szükség, ne az állam határozza meg, hanem a piac. Amíg megéri nekik , addig maradnak, ha már nem , akkor mennek.... A bankszektor jelenlegi problémáiért a jelenlegi kormány is felelős. Már 2010-ben meg kellett volna hozni a megfelelő jogszabályokat a devizahitelekkel kapcsolatban és forintosítani azokat
A több éves késlekedés 1000 milliárdos károkat okozott az ügyfeleknek és most a bankrendszernek...A gyenge forint okozta törlesztőrészlet-emelkedést az emberek fizettek meg. A kormány által sunyi módon kivetett bankadót és a tranzakciós adót is az emberekkel fizettették meg. Valójában az emberek nyúzása a bankokon keresztül a leghatékonyabb, hiszen őket lehet igazán gyűlölni ...Az állami bankrendszer még rosszabb lesz , mint a piaci alapon működő. Ingyen hitel, vagy olcsó hitel, nincs ! Ha mégis van, annak árát leginkább a dolgozó kisembernek kell megfizetni...

dr doktorka 2014.10.19. 00:13:25

@Brix:

MIt kellett volna meghozni 2010-ben?
2010-ben az egykulcsos szja törvényt kellett meghozni, hogy Orbánék, Rogánék, Kósáék minél kevesebb adót fizessenek az országnak.

Aztán a végtörlesztést kellett megcsinálni, hogy a többszörös luxus villa és vidéki nagybirtok tulajdonos fideszes vezérkart minél kevesebb devizahitel nyomassza.

Aztán gyorsan be kellett ültetni a korrupt haverokat a NAV meg a közbeszerzései bizottságok pozícióiba, hogy a közpénzlopás Simlics K. és Nyerg S. oligarcha elvtársakan keresztül minél hamarabb beinduljon.

Szóval rengeteg elintézni való volt 2010-2014 között, még szerencse, hogy ezt az áldott jó munkás-paraszt kormányt a hanyatló Nyugat se tudta feltartóztatni a végső győzelemhez vezető úton.

ebella 2014.10.19. 04:09:34

Hogy mennyire van szükség, majd a piac eldönti. Állami bank is kell, nálam az sem kétséges.

De amíg nekem olyan bankom, van, hogy a normál forgalmam összesen havi kétszáz forintba(kártyadíj, egy ingyen megkapott kártyára fizetem, havonta) kerül, amennyi kamatot is kapok, addig rendben van a bankszektor Magyarországon. Ja és már a hetedik éve vagyok ugyanott. Nekem eddig egy fillérembe nem került semmilyen címen a bankolás hét éve. (Épp az OTP-t váltottam le, mert más havi kétezren felül kértek pénzt és fél-háromegyedmillió átlagosan benn lévő pénzre, adtak havi párszáz forintot.) És a kp felvételen kívül mindent neten intézek, amit csak akarok.Ha más fizetni akar, akkor azért ne a kormányt hibáztassa! Nézzen inkább körül, a banki kínálatban!

nu pagagyí 2014.10.19. 05:40:20

Az állam kifosztotta a bankokat a 2010-ben bevezetett extrém mértékű bankadóval és megakadályozta, hogy a befuccsolt hitelek lakásfedezetét a bank lefoglalhassa. A bankadót a kormány természetesen nem a bankrendszer és a hitelesek helyzetének javítására költötte a kormány, hanem egyszerűen felélte. Esélyt sem adtak a bankoknak, hogy racionális módon rendezzék a helyzetet. A kormány és oligarchái nem csak a bankokat rabolták ki, de egy csomó részpiac is hasonló fosztogatás áldozata lett, nagy ütemben termelve a bedőlő cégeket és a munkanélkülieket. Utóbbi is súlyosbította a bankok helyzetét.

$pi$ 2014.10.19. 06:10:23

@nu pagagyí:
"Az állam kifosztotta a bankokat a 2010-ben bevezetett extrém mértékű bankadóval"

"Esélyt sem adtak a bankoknak, hogy racionális módon rendezzék a helyzetet."

Szerencsére a bankoknak 2010 előtt több év ált a rendelkezésükre, hogy racionálisan rendezzék a helyzetet. Nem tették. Az "extrém mértékű" adó után is szép haszonnal a zsebükben vonogatták a vállukat.

bda 2014.10.19. 07:47:04

@ebella:
Az a baj nem a piac fogja eldönteni, hanem állami szabályzókkal majd térdre kényszerítik a külföldi bankokat. Na majd mikor a külföldiek elhúztak akkor majd szépen lehet bankadót, tranzakciós adót stb. csökkenteni, hogy a haverok zsebe tömve legyen.

nu pagagyí 2014.10.19. 08:04:46

@$pi$: 2010-ig nem volt semmi gond a devizahitelekkel. A problémák az új kormány árfolyamrontó és piacromboló tevékenységének köszönhetők, amelyeket tetézett a fényes nappal végrehajtott bankrablás. Nemcsak a bankokat, hanem az embereket is kifosztották, tömeges kirúgások, piacok megbénítása és kitulajdonítása, szándékosan előidézett gazdasági szükséghelyzet révén. A kifosztott embereknek pedig odadobták bűnbaknak a szintén kifosztott bankokat.

mike288 2014.10.19. 08:58:04

" új kormány árfolyamrontó, piacromboló tevékenysége"???
az a baj hogy olyan hülyék vagytok mint a segg..
ha eltakarodna az összes zsidóbank magyarországról, nektek az miért fájna??
ti mind ilyen hülyék vagytok?
remélem hogy az állam ott szopatja majd az ilyen senkiházi federal reserve alattvaló csaló, tisztességtelen zsidókat ahol csak tudja.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 09:21:14

@nu pagagyí:

" 2010-ig nem volt semmi gond a devizahitelekkel. "

Hülye.

Mr. Waszabi 2014.10.19. 09:47:56

Dilettantizmus a köbön. 15 év alatt alakult ki a telítődött, valódi versenyt hozó banki piac M.o.-n. 3 év alatt sikerült lerombolni. A válság hatásai mulandóak, átmenetiek, ezt lehetett látni a pénzpiac helyreállásán 2010-re.
Az állam által "felvásárolt" bankok mindegyike veszteséges, vagy minimális tőkeerővel bír. Orbán szépen átverte a választókat, hisz a banki piacon a volumen számít, nem a darab. Tőke, refinanszírozás továbbra sem megoldott ezeknél, a magyar befektetői volumen nem elég egy fejlődő gazdaság finanszírozásához, ha pedig külföldről fognak refinanszírozni (előbb-utóbb muszáj lesz), akkor meg minek ez az egész cirkusz, hisz csak drágábban tudnak hozzájutni, mint az eddigi külföldi leányok.
Tehát a 60%-os magyar banki arány, az egy dilettáns duce nettó parasztvakítása, nem egyéb. Aki nem hiszi, nézzen csak utána, hogy a maradék manyupok 2012-2013-2014 során 10% feletti hozamokat produkáltak ugyanazon értékpapírokon, amiken az Államadósság csökkentő Alapnak 15% veszteséget sikerült elérnie ugyanez időintervallumban. Pénz kérdésekben nem árt számolni, ott nem elég a politikai döntés (vagy inkább álmodozás) a sikerhez.

$pi$ 2014.10.19. 15:07:55

@nu pagagyí: "2010-ig nem volt semmi gond a devizahitelekkel."

2010-ig semmivel sem volt gond. Akkor hirtelen beborult az ég, megsavanyodott a tej, összeomlott a gazdaság, elhatalmasodott a bűn és a gonoszság.

Ugye b+?

Reactor 2021.07.13. 23:24:02

Egyre sem volna. Hasznosat egyik se csinál, kárhoz a tizedük is sok.
Ha tehetném, fúziós gömb kilövővel szenesíteném mindet.
süti beállítások módosítása