Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Januártól 5 millió új munkahely?

2014. október 05. - Szarvas Norbert

orban-viktor_1.jpgOrbán Viktor miniszterelnök Székesfehérváron,  a Jüllich Glas Holding Zrt. 30 éves jubileumi ünnepségén és központi irodaházának avatóján beharangozta azt a gazdaságfejlesztési programot, amilyenre hasonló szerinte nem történt még az országban. 5 millió új munkahely jöhet létre, ha hiszünk benne és kőkeményen dolgozunk érte. Nagy szavak egy nagy embertől, de mégis mennyi a realitás ebben? Egyáltalán szüksége van az országnak 5 millió új munkahelyre, amikor 10 millióan alig vagyunk?

Bizonyossággal állítható, Magyarország jövőjének szüksége van egy rendszer szintű átszervezésre, mentalitásbeli finomhangolásra. Szociális hálóból kellene egy termelés alapú országot építeni, ahol nem a segély, hanem a munka az alapjog. Persze nem lehet arról beszélni, hogy egy szociálisabb jellegű társadalomszervezésben kevésbé hangsúlyos a munkahely, hiszen az. Itt inkább a félig teli vagy a félig üres szindrómáról van szó, nézőpont váltásról, ami nem feltétlenül jelenti a jelenlegi országszerveződés elemeinek tartalmi változását (maximum súlyozott átrendeződését). 

Mint ahogyan (főként választások előtt) minden politikus, úgy Orbán Viktor is szeret hangzatos és könnyen megérthető kijelentéseket tenni, amiknek tartalmi megvalósulása a legtöbb esetben inkább vágy, mint valóság. 5 millió munkahelyet teremteni néhány év alatt olyan szimpatikus vízió, mint Marika néni kijelentése, aki már fejben megnyerte-elköltötte az ötös lottó milliárdjait. Azért ott még nem tartunk. Mindenesetre szimpatikus.

Nyílván 10 millió embernek (amiből jelentős hányad munkaképtelen) nincsen szüksége további 5 millió új munkahelyre a jelenleg érvényben levő társadalmi modellben. Ezért gondolom, hogy hosszú távon fejben is váltani kell, amihez egy gazdaságfejlesztő program gondolatébresztő eszközt, mint sem megoldást kell jelentsen. Szerintem a legtöbb ember számára egyértelmű, hogy egy átlagos keresetből nem lehet megélni, kettőből pedig döcögve. Akkor mi a teendő? Állami oldalról támogatások fokozása, vállalkozói kedv ösztönzése, minőségi munkaerő kioktatása,munkáltatói oldalról a minőségi munkaerő megbecsülése. Viszont a munkavállalók is tehetnek egy nagyon lényeges dolgot, amivel megkönnyíthetik saját életüket is.

Németországban példának okáért közel 20 millió!!! ember döntött úgy, hogy nem elégszik meg jövedelmével, ezért mellékállást vállal. Létező és működő modell egyes gazdaságokban, amikor a munkavállaló az általa elvárt és megálmodott céljai végett minden tőle telhetőt megtesz, plusz munkát vállal. Egyre kevésbé potens a modern gazdaságokban a hagyományos munkaviszonyokról, 8 órákról beszélni. A fejlődés sok helyen áttért a teljesítmény alapú munkaidő független termelésre (nyílván sok szakmában igen, sok szakmában pedig kivitelezhetetlen). Az időmennyiséget felválltja a minőség alapú szemléletmód. 

Ahhoz viszont, hogy a társadalom jelentős része mellékállásban tudjon gondolkodni, a megfelelő feltételeket kell megteremteni. Itt jön képbe az 5 millió új munkahely program. Ez egy szükséges jó vízió, ugyanis Magyarország jelenlegi lakosságának körülbelül 10-15 millió munkahelyre lenne szüksége ahhoz, hogy életszínvonalban fel tudjon zárkózni a modern gazdaságokhoz. 

Erre a szemléletmódra nálunk is vannak már példák. Gondoljunk csak az átlagos BKV-Volánbusz sofőrre, aki saját munkájában megkeresi a havi átlag 140 ezer forintot. Általában legalább havi 10-12 napja marad a kőkemény 12 órázás mellett, amit a legtöbben arra használnak fel, hogy mellékállásban tovább sofőrködjenek további 50-60-80 ezer forintért. Így a két munkából nem ritkaság, hogy összepakolják a magyar átlagbér kétszeresét. Papíron ugye milyen jól hangzik? Gyakorlatban viszont ezek az emberek a belüket kidolgozzák ezért a jövedelemért, hogy egyáltalán a vízfelszín felett maradjanak. 

Félreértések elkerülése végett a plusz munka szinkronizálása Orbán munkaalapú társadalmába nem jelentheti a bérszínvonal európaihoz igazításának elmaradását. Elképesztően alul vagyunk fizetve a nyugati társadalmakhoz képest, míg árakban egyre inkább közelítünk. Reményeim szerint ezt nem követelőző módszerekkel próbálják a jövőben elérni, hanem valóban vállalkozás ösztönző és támogató programokkal. A normális vállalkozás ugyanis szívesen megadná a dupla bért is minőségi munkavállalójának, ha képes lenne azt a többletet kitermelni. A plusz jövedelem megszerzéséhez az átlagos vállalkozónak növekvő keresletre és magasabb jövedelmű rétegre van szüksége. 

Persze Orbán beszélt már 1 millió munkahelyről is. Látszólag emelte a tétet, miközben az előző saját elvárását sem sikerült teljesíteni. Kíváncsian figyeljük mi lesz ebből az ígéretből, aminek minimális szintű teljesítése is létszükséglet. Az Orbán kormány gazdasági politikájának egyik prioritását élvező pontja a külföldi mamutvállalatok hazánkba csábítása, ami kétségkívül munkahelyteremtő, lokalizált strukturális fejlődéssel járó tevékenység. Ugye egyik oldalt Orbán arról beszél, hogy a kkv szektort akarja erősíteni, másik oldalt gyakorlatban eddig leginkább a mamutoknak kedvezett. Nem akarok döntnök lenni, de azért kukkantsunk egy pillanatra a sorok mögé:

A magyar gazdaság összjövedelmének 80%-át a multik termelik, miközben a magyar gazdaság munkavállalóinak a 80%-át a kkv szektor alkalmazza. Ha ehhez hozzárakjuk a multiknak kiosztott mindenkori adóengedményeket (és egyéb mézesmadzagokat), akkor bizony teljesen érthetőek azok a hangok, akik a kkv szektor feltétlen megerősítését sürgetik anyagilag. Csak remélni tudjuk, hogy most már valóban bekövetkezik a gazdaságban ez a fordulat. Máskülönben valóban a multik gyarmatává vállunk köszönhetően egy rossz gazdaságfejlesztési politikának.

 Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr166759909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penzkapu · www.penzkapu.hu 2014.10.05. 15:53:16

Nehezen akar ez a beharangozott egymillió új munkahely (ezt a kifejezést én úgy értem, hogy olyan hely, ahol dolgozol, és jövedelmed van; nem azonos az állással!) létrejönni.

Az oktatásnak, továbbképzésnek életbevágó szerepe van (lenne) benne.

penzkapu · www.penzkapu.hu 2014.10.05. 15:57:16

Bocs, még egy apróság: Régebben mindig megkaptam a magamét, ha bármi "kioktatásra" utalót mondtam. Magam nem vagyok sértődős, de mások lehet, hogy igen. Főleg a minőségi munkaerő lehet rá kényes (a 4. bekezdésben van). Kedves cikkíró! Ha úgy gondolod, átfogalmazod, utána nyugodtan töröld ezt a kommentet. Köszönöm.

igazi Ténytár 2014.10.05. 17:25:51

@ "Persze Orbán beszélt már 1 millió munkahelyről is"

NEM IS EGYSZER,! Mar 13 éve hülyíti ezzel a népet. Az meg be is veszi.

___
2001. június 8.
Világgazdaság

Az elkövetkező években Magyarországnak a gazdasági növekedés fenntartása érdekében TÖBB MILLIÓ külföldit kell befogadnia a szomszédos országokból, és lényeges, hogy az országot a legvonzóbbá tegyük a régióban -- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti ebédjén csütörtökön. Át kell gondolni a bevándorlási szabályokat -- tette még hozzá egy kérdésre válaszolva a miniszterelnök. A fogyatkozó munkaerő külföldről történő pótlásának kormányzati felvetése nem újdonság, bár Orbán Viktor az április 9-i gazdasági tanácsülésen még egymillió munkavállaló "importálásának" szükségességéről beszélt.
___
2010.09.20

Egy millió új munkahely tíz év alatt

A következő években egy millió új munkahely létrehozását kívánja elérni a kormány, s ezt a célt szükséges előmozdítania az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkájának is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, az OÉT hétfői plenáris ülésén.

www.fidesz.hu/hirek/2010-09-20/egy-millio-uj-munkahely-tiz-ev-alatt/
___
2012. szeptember 10.

MÁSFÉLMILLIÓ új munkahelyet ígér a kormány

Ez egyben a teljes foglalkoztatást jelent - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizo

http://www.profession.hu/cikk_rovid_hirek/20120910/masfelmillio-uj-munkahelyet-iger-a-kormany/1386ttságában.

___
2013. január 23.,

Orbán: ha cigány gyerekek potyognak, akkor is lesz 1 millió új munkahely

Vásárosnaményban tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor: az elmúlt két év az özönvízszerű változtatásokról szólt, 2013-ban már ennek meglesz a gyümölcse is (LOL!)

privatbankar.hu/makro/orban-ha-cigany-gyerekek-potyognak-akkor-is-lesz-1-millio-munkahely-254445
____

bonfred 2014.10.05. 17:28:14

"Ez egy szükséges jó vízió, ugyanis Magyarország jelenlegi lakosságának körülbelül 10-15 millió munkahelyre lenne szüksége ahhoz, hogy életszínvonalban fel tudjon zárkózni a modern gazdaságokhoz. "
Nem tudom eldönteni hogy a blogger ezt tényleg komolyan gondolta-e, vagy csak ingyenes termékbemutató volt a dílerénél.
Esetleg még rá akart tromfolni arra az öt millióra, amit a bonsai duce hallucinált? Miből? Hol? Hogyan?

Alick 2014.10.05. 17:35:05

Kezdjük azzal, hogy a közmunka és a minimálbéres állás teljes munkaidőre aligha tekinthető munkahelynek, inkább "kvázi-rabszolgaságnak".

MACISAJT 2014.10.05. 17:40:51

" 5 millió új munkahely jöhet létre, "

Na, még egy menetrendszerinti hülye, aki "félreérti" Orbánt...

Aki természetesen nem 5 millió ÚJ munkahelyről beszélt, hanem összesen 5 millió munkahelyről, egy 10 milliós országban.
Jelzem, ez egy teljesen reális cél, az azonos létszámú/nagyságú csehekéhez hasonló.

MACISAJT 2014.10.05. 17:42:54

Érdekes, még a Népszabadságnak sem sikerült tegnap Kósát "félreértenie", aki ugyanerről beszélt:

Kósa Lajos és az apró majmok

Ötmillió dolgozó ember országáról álmodik Kósa Lajos, aki erről Kiskunfélegyházán, a kormánypártok helyi polgármesterjelöltjének kampánygyűlésén beszélt.

A Fidesz ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: amikor 2010-ben átvették a kormányzást, 3,4 millió ember dolgozott, most pedig 4,1 millióan állnak munkában. A keletkezett 700 ezer új munkahelyből 300 ezer piaci, a különböző közösségi munkahelyeken, valamint a közszférában foglalkoztatottak száma százezer, a többieket pedig a közmunkaprogram keretében foglalkoztatják - mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke. Megfogalmazása szerint a baloldali pártok lenézik a közfoglalkoztatottakat, pedig "minden munka értékes, minden munka fontos, és minden munkára szükség van".

randomuser1 2014.10.05. 17:44:44

"A magyar gazdaság összjövedelmének 80%-át a multik termelik, miközben a magyar gazdaság munkavállalóinak a 80%-át a kkv szektor alkalmazza"
az a 80% munkavállaló akár ágyban is maradhat hétfőtöl :)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.10.05. 18:07:47

Basszus..

Miért nem lehet érteni a mondatot ?

Ki beszél "5 millió ÚJ" munkahelyről, és hol ?

Ez összesen értendő:

tiszaujvaros.fidesz.hu/index.php?Cikk=178630

"A kormány csak azokat a beruházásokat támogatja, amelyek eredményeként új munkahelyek jönnek létre – hangsúlyozta Orbán Viktor.Magyarországon 5,5 millió embernek kell rendszeres, jól fizető munkával rendelkeznie, illetve adót fizetnie ahhoz, hogy sikeressé válhassunk, tartósan emelkedő pályára állhassunk. A több mint 5 millió ember teljesítménye, adóbefizetése, anyagi ereje és vállalkozó kedve megteremtheti az erős középosztályt. A középosztály pedig stabilitást biztosíthat az értékekben, csak így válhat kiszámíthatóvá és tervezhetővé a jövő – mondta a kormányfő."

Összesen ígért 5 millió munkahelyet.

Amihez már csak pár százezer hiányzik.

cso zsi 2014.10.05. 21:36:53

Munkahely ígérve, oké. De a munkaadók honnan lesznek? A kizsigerelt kkv-kból? Kohászat, bányászat nincs. Mezőgazdaság alig.
Ültessünk szélerőművet, termeljünk napenergiát.
A képzett szakik nyugaton, hozzánk érkeznek valahonnan, valamilyen tudással. Némelyik "diplomával" is rendelkezik.

Brix 2014.10.05. 22:54:26

@MACISAJT: "A keletkezett 700 ezer új munkahelyből 300 ezer piaci" Közben hány munkahely szűnt meg? A 2010-es dátum amúgy is csalóka, hiszen előtte 2009-ben volt egy világgazdasági válság! Sajnos , ha a közmunkát és külföldön dolgozókat ha kivesszük a munkanélküliségi adatokból, akkor most is kb. 11,5%-körül van a munkanélküliség, úgy hogy százezres lehet azok tábora ,akik semmilyen statisztikában nem szerepelnek!
Az olcsó munkaalapú társadalmat azért sikerült felépíteni Orbánnak , hiszen a forint 5 éves gyenge teljesítménye miatt egyre olcsóbb a magyar munkaerő. Pozsonyban, Prágában, Varsóban 1,5-2 x-es a dolgozók átlagfizetése, mint Budapesten

lombozódó 2014.10.05. 23:00:59

Csak hülyítenek még egy pár évig.
Utána meg már ország sem lesz.
De vagyon az a klientúra kimenti.

Ilyen rablás még soha nem volt ebben az országban. Érdekes, hogy még van mit lopni?

lombozódó 2014.10.05. 23:04:58

Normális ésszel ezt nem lehetne / tudni csinálni :-))))))))))))

lombozódó 2014.10.05. 23:25:26

Az igen T. Orbán Viktornál károsabb politikusa nem volt az országnak a kb elmúlt 1200 év alatt. :-))))))))))))))))))

Tudományos libsizmus 2014.10.06. 00:03:33

Nem új 5 millió, hanem összesen 5 millió, pupákok:)

lombozódó 2014.10.06. 00:19:49

@Tudományos libsizmus:
Ehhez gazdaságot kellene építeni, nem össze vissza dumálni.:-)))
A foci kevés , nagyon semmi :-)))))))))

2014.10.06. 02:53:52

Azt mondok, amit akarok. Ha akarom 5 millió ÚJ mnkahely lesz. De azt is mondhatom hogy megyszüntetek kétmilliót. Mindegy. Amíg élek már csak rám szavazank. Köszi neked is MACISAJT, imádom az ingyen aktivistákat. De azért nem kapsz semmit

nu pagagyí 2014.10.06. 06:54:11

Ha abból indulunk ki, hogy a jelenlegi 4 millió dolgozó is valójában csak 3,5 millió, akkor világos mit kell tenni. A statisztikai számbavételi módszeren finomítva, akár még össze is jöhet a kívánatos 9 millió foglalkoztatott.

Hasonló sikereket legutóbb Rákosi pajtás idején élhetett meg az ország, amikor a helyi szervezetek sikerjelentéseit összesítve, mindig volt ok az örömre, mert minden terv sokszorosan teljesült.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.10.06. 09:19:28

@cso zsi: "Ültessünk szélerőművet, termeljünk napenergiát.
A képzett szakik nyugaton, hozzánk érkeznek valahonnan, valamilyen tudással. Némelyik "diplomával" is rendelkezik."
Te ugye, valami proli nyugger vagy?

Netuddki. 2014.10.06. 09:56:40

Anyátok picsáját fideszesek! Ha lehet akkor a fő állásomból szeretném megkeresni a tejbe aprítani valót! Az már régen rossz ha ehhez mellékállást is kell vállalnom.
Mellesleg előállhatnátok már a mesével a petikétek milyen "mellékállást" vállalt a 170 milkás luxusvillájáért és a vele járó havi minimum fél milka rezsiért?

randomuser1 2014.10.06. 10:00:39

20% teremli a 80%-ot, a többség tökfelesleges a rendszerbe, akármennyi munkahejj van :)

igazi Ténytár 2015.06.03. 04:50:38

FÉL ÉV és maris befuccsolt a magyar csoda. Mar sehol az ígért munkahely hogy ezzel uszítanak?

__________________

kep.index.hu/1/0/858/8586/85865/8586531_8906b23ec68b8e8873771027118a2115_wm.jpg

index.hu/belfold/2015/06/02/teljes_fordulatszamra_kapcsolt_a_kormany_menekultellenes_kampanya/

____________________

Reactor 2022.05.22. 22:45:50

Azóta nemhogy több munkahely lett volna, hanem (főként a vírushisztinek hála) még a meglévők közül is rengeteg bezárt.

Vagy esetleg félreértelmeztünk volna valamit? Az 1 millió munkahelyet úgy értette, hogy már csak annyi maradt?
Ez esetben tökéletesen igaza volt.
süti beállítások módosítása