Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az agyatlan biztosítási ügynök?

2014. szeptember 15. - Szarvas Norbert

1336571410.5154-lanyagyatlan1-f.jpgA legutóbbi cikkem kapcsán jelent meg újfent kommentben egy nagyon frusztráló szemléletmód, amikor valaki szövegkörnyezettől függetlenül elsütötte az "agyatlan biztosítási ügynök" jól ismert, lealacsonyító rigmust. Mintha mindenki, aki biztosítással foglalkozik az biztosítási ügynök lenne. Mintha a biztosítási ügynöközés sértés lenne. Mintha a 70-es években lennénk, amikor a témáról beszélünk.  Annak meg, hogy az aktuálpolitikai témához mi köze van ennek, azt a mai napig nem sikerült megfejtenem. Akkor most nevezzük nevén a csávókat, kik ezek az agyatlan biztosítási ügynökök?

Számtalanszor hangoztattam az "agyatlan politikus" intézményét. Persze azt már tagadom, hogy minden politikus agyatlan lenne. Hogyan is lehetne agyatlan egy olyan társadalmi berendezkedés, ami a komplett országot, a gazdaságot, a 10 millió embert irányítja? Biztos vagyok benne, hogy értelmet nyer a "nem az a buzi, aki csinálja, hanem aki hagyja" örökzöld. Ki az agyatlan? Ha feltételezzük a komplett politika eszementségét, akkor bizony nem ők az első számú agyatlanok, hanem a társadalom, amelyik megszavazza őket. Ebben a kontextusában pedig amikor a több 100 milliárdos árbevételű biztosítási szakmáról teszünk említést, akkor bizony felmerül a kérdés, hogy itt most mindenki agyatlan, vagy csak az, aki ezt gondolja róluk?

Persze én sem hordok szemellenzőt, tisztán látom a mostani állapotokat a pénzüggyel kapcsolatban. Amikor pénzügyről beszélünk, akkor azt nem szabad szitokszóként kezelni, nem szabad lesüllyedni egy bizonyos szint alá, csak mert rossz tapasztalatunk volt ebben a témában. A pénzügyben dolgozik a bróker, a könyvelő, az adótanácsadó, a biztosítási ügynök, az allfinanz és a többiek. Meglepetés lehet, de közel sem a biztosítási ügynökök privilégiuma a biztosítási termékekkel való kooperálás. Az allfinanzok vagy éppen a pénzügyi tanácsadók, esetleg könyvelők, adótanácsadók ugyanúgy foglalkozhatnak a témával, ugyanúgy ajánlhatják 1-1 biztosító általuk szimpatikusnak vélt termékét. Ettől lesznek biztosítási ügynökök?

Mi az én személyes téveszmém a biztosítási ügynökökről? Ez egy self-made antimilliomos pénzvadász szakadt banda, akiket ha az ajtón dobsz ki, az ablakon másznak vissza. Erőszakosan rám tukmálják a termékeiket, nem eresztenek, amíg nem vásárolok és aztán a naplementébe andalogva örökre eltűnnek. Ha képzettség fétisiszta lennék, akkor azt mondanám hogy ez az a kaszt, amiben nem minimális elvárás, hanem maximalizált feltétel az érettségi megléte minden más diploma és egyéb papír nélkül. Ha önjelölt akadémikus lennék, akkor pedig erre mondanám azt, hogy a tanult sereg legalja megy el biztosítási ügynöknek, akik semmihez sem ért. 

Tegyük fel, hogy meghajlok a tömegek félreinformáltsága előtt és egy kalapba veszek mindenkit, aki bármilyen szinten pénzügyi tanácsot akar nekünk adni. Legyen ez a kiszámoló manus, a pénzügyi tanácsadó, az allfinanz, a pénzügyi közvetítő, a biztosítási ügynök és még ezeknek 50 árnyalata. Magyarország ebben a témakörben is két részre szakadt, hiszen valakinek vagy van szüksége pénzügyi tanácsra vagy azt hiszi, hogy mindent tud. A második csoport érdekes, hiszen gyakran ebből a rétegből jönnek az "agyatlan ügynökök" összetéveszthetetlen hangjai. Érdemes látni, hogy elég nagy agyatlanság lakatosként azt gondolni, hogy a pénzügyet önmaga is meg tudja oldani. Ilyen alapon mi szükség van lakatosra? Hiszen mindenki a kezébe tudja venni a szerszámot is. Mi lesz a különbség a lakatos és a laikus munkája között? Garantálom annyi, mint lakatos és pénzügyi tanácsadó között.

Ez egy olyan szakma, ahol minimális elvárás az érettségivel kombóztatott MNB által elismert és kiterjesztett felsőfokú szakképesítés. Ér valamit ez a szakképesítés? Szerintem semmit. De legalább ugyanannyit, mint a diploma ezen az alapon. Ha a valóságot, a pénzügy folyamatait le lehetne oktatni 100%-osan, akkor azt gondolom, hogy mindenki gazdag lenne, hiszen folyamatosan jó döntéseket hozna befektetéseiben, pénzügyeiben. De ha mindenki gazdag, akkor ki a szegény? Nagyon hamar leállna az általunk ismert piaci mechanizmusokon alapuló modern gazdaság. A legtöbb szakmában, ahol szükség van az önálló gondolkodásra, elengedhetetlen a gyakorlati tapasztalat útján megszerzett és hasznosított tudás. Garantálok most valamit: ugyanaz az ember, ugyanazzal a szellemi képességgel elvégzi a mester képzést pénzügyekből. Másik életében viszont az érettségi+MNB vizsgával próbál érvényesülni a pénzügyi tanácsadásban. Az első 10-15 évben garantáltan a második lesz a jobb tanácsadó, hiszen amíg az első verzióban emberünk 8-10 évig az iskolában tanulta a szakmát, addig a második opcióban 8-10 évnyi előnyt szerzett emberünk, aki gyakorlati tapasztalatával olyan döntést fog tudni hozni, ami sokszor felborítja a tankönyvekben leírtakat. 

Nagyon egyszerű a miértje: a tankönyvek a múltról szólnak, hogy mi volt, a pénzügyi tanácsadás pedig a jövőről, hogy mi lesz. Egyébként a diploma és a pénzügyi tanácsadás nem zárja ki egymást. A felsőoktatásban meg lehet szerezni azt a szakmai alapot, amire építeni lehet a gyakorlatot. Illúzióromboló leszek! Képzeljétek el a biztosítási ügynökök között ugyanolyan százalékban vannak diplomások, doktorok, egyetemet végzettek, mint amilyen százalékban a társadalomban is megtalálhatóak. Nem ebben látom a különbséget, nem emiatt hőzöngenék sokak helyében.

Számtalan rossz, önmagát pénzügyi doktorként megjelenítő alkalmatlan barmot láttam már, akiknek elsődleges és másodlagos céljuk is a tudás nélküli azonnali haszonszerzés. Ha egy ilyen egyénnel frontálisan ütközöl, akkor már nem játszik sem a szakmai erkölcs, sem a szakmai után követés (szervíz), sem a jó tanács. Helyette jön a kellkellkell és a mostmostmost. Ez a szakma hibája? Persze, hogy az. Legalább annyira, mint ahogyan vannak bunkó boltosok, lehúzós taxisok, autószerelők, emocionalitásban szenvedő tanárok és a többi. Az élet minden területén jellemző a hivatástudat és a hivatástudatlanság. Akkor miért a pénzügy lenne a kivétel, ahol tényszerűen lehet rövid időn belül nagyon sokat is keresni?

Biztosan az megy el "biztosítási ügynöknek" (tudod: pénzügyi tanácsadó, allfinanz, bróker és a többiek:), aki semmi másra nem alkalmas?  Miért, a kőműves vagy a kamionsofőr nagy általánosságban alkalmas lenne "biztosítási ügynöknek"? Ez egy oda-vissza játék. Sajnos a magyar oktatás elhitette mindenkivel, hogy az az értékes egyén, aki mindenhez ért. Nem pedig az, aki nem ért mindenhez, de képes körülvenni magát szakértőkkel.  Az orvos nem biztos, hogy jó asztalos lenne, de az asztalos sem tuti, hogy a legjobb bázisugróvá válna. Azért a legtöbben nem kényszerpályán vannak, hanem nagyjából olyan területen helyezkednek el hosszú távon, amit szeretnek, amit hivatásuknak éreznek. A pénzügy miért lenne más?

Minden "biztosítási ügynök" agyatlan? Ugye ez az alapfelvetés, amire már az első soromban tudtam volna különösebb elmélkedések nélkül válaszolni. Nem, nem mindenki agyatlan. Van sok agyatlan, ismerek is sok agyatlant. De ezek az agyatlanokat én szemszögemből nem értelmi képességeik miatt jutottak ebben a kategóriába nálam, hanem az üzleti erkölcs totális hiánya, a tudás iránti antivágy és a gyors meggazdagodás perverz kombinációja révén. Képzeljétek ismerek sok olyan "biztosítási ügynököt", akik viszont hosszú távon dolgoznak, megfelelő a hozzáállásuk és kár helyett nyereséget is képesek termelni. 

Viszont ki az aki garantáltan agyatlan? Agyatlan az a kommentelő, aki különösebb ismertség nélkül "agyatlan biztosítási ügynök" jelzővel illet valakit (akiről nem tudja pontosan mivel foglalkozik ) egy olyan topicra való reagálásban, aminek témája messziről sem hasonlít a pénzügyhöz. Agyatlan továbbra az az ember, aki nem a tudást, nem az embert, hanem a papírt nézi meg és az alapján ítél. Lassan el kéne szakadni ezektől az agyatlanságoktól és helyette más mérce alapján kéne egyes szakmákat vizslatni. Nyílván a pénzügyes nem fog fizikai értéket teremteni (ami sokak számára az egyetlen értékteremtő tevékenység), de közvetetten egy jó ötlettel hozzájárul a szükséges forrás előteremtéséhez. Egyébként pedig a világ is egyre inkább távolodik a fizikai valóságtól, egyre több mindent küld az online térbe (lásd pl: naptár, levelezés, stb...). Vagy akkor a Google, Facebook és egéyb cégek is agyatlanok gyűjtőhelye, akik semmilyen értéket nem teremtenek?

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr626699419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo26 2014.09.16. 23:55:13

Nem a biztosítási ügynök a buta, hanem az, aki a szolgáltatásait ingyen kínáló biztosítási ügynökön keresztül akar biztosítást kötni. A ügynök ugyanis "OKOS, manipulatív és pénzéhes", ezért tudatosan félrevezeti az ügyfelet, mivel neki az a célja, hogy olyan terméket sózzon rá, ami után ő a legnagyobb jutalékot kapja. Ez következésképp a legrosszabb az ügyfélnek, hiszen a biztosító hasznán kívül az ügynök jutalékát is ki kell fizetnie. Senki sem állítótta hogy az ügynök buta lenne, mivel ő tisztában van a saját érdekeivel, és azok szerint jár el, más kérdés, hogy ez homlokegyenest ellentétes az ügyfél érdekével.

Ezen kívól vannak az olyan pénzügyi tanácsadók, akik pénzért kínálják a szexuális szolgáltatásaikat, bennük valamennyire meg lehet bízni, azonban ennek igénybe vétele csak a tehetősebbek privilégiuma.

diszkriminans (törölt) 2014.09.17. 08:58:03

Azért ne keverjük össze a pénzügyi tanácsadót az ügynökkel. A kettő között nem tudásbeli különbség van, hanem egy sokkal markánsabb különbség, az, hogy a pénzügyi tanácsadó nem kap jutalékot az után, amit kötöttél nála, hanem tőled kap közvetlenül pénzt a tanácsaiért.

Az, hogy az illetőnek ezen túl milyen tudása, felkészültsége van, már a következő kérdés, csakhogy a sikeresség fokát is aszerint kell mérni, hogy mi az illető, ügynök vagy tanácsadó. Ha ügynök, akkor a siker nála azt jelenti, hogy minél több jutalékot tudott beszedni, míg a tanácsadónál azt, hogy minél többen fordultak hozzá tanácsért. Tehát egy ügynök minél jobban ért ahhoz, amit csinál, annál több embert fog átverni.

Ráérek 2014.09.17. 10:21:50

Írhatnál egy hasonló posztot az MLM-es ügynökökről is. :)))
Szerintem néhány bekezdést kompletten kopipésztelni lehetne. :-D
süti beállítások módosítása