Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért fizetsz a gyereked helyett a bankodnak?

2014. augusztus 23. - Szarvas Norbert

bohoc_arc-350es.jpgMég 2009-ben történt velem az eset, ami valószínűleg örökre beleégette magát az agyamba és nyomatékosította bennem, mit is jelent a pénzügyi kultúra és annak hiánya Magyarországon. Beszéltem egy nővel pénzügyekről. Kiderült, hogy van gyermeke, akit nagyon szeret, szívesen takarítana meg neki, de anyagilag nincsen meg hozzá a kellő fedezete. Aztán jött a hitel, amiről kiderült, hogy lenne lehetőség olcsóbbá tenni a havi törlesztést. Ezt a hölgy azonnal elutasította, mire én megkérdeztem...

... Tehát ha jól értelmezem, akkor Ön inkább adja a pénzt a bankjának, mint a saját gyermekének? Gondolhatod, ezen mennyire felháborodott a hölgy ezen a kijelentésen és kikérte magának. Ki is kapta részemről, hiszen nem az a pénzügyes vagyok, aki ráhagyja a hülyeséget az emberre. Minimum még egyszer megvilágítom a dolgokat, aztán vagy lépünk vagy sem. Találd ki mi történt, és írd meg kommentben!

Alaptézis a bankok gonoszsága és lehúzása, míg az emberek a szegények és a tehetetlen áldozatok. Valójában erről van szó? A bankok valóban gonoszságból növekednek, vagy pedig jól használják ki az emberi pszichológiát és hozzáállást? 2009 óta házalok ezzel a történettel és még mindig aktuális, holott elméletben a devizaválsággal el kellett volna érkeznie a pénzügyi tudatosság korszaka, de mégis várat magára a valódi tudatosság, míg helyét a kétely, a gyűlölet és kapkodás tölti be.

A hölgy tulajdonképpen nem rossz indulatból fizette a pénze egy részét a banknak a gyermeke helyette, hanem mert soha nem gondolt bele valódi lehetőségeibe. Ez persze lehet lustaság, félelem vagy tudatlanság. A lényeg, hogy 18 év alatt ennél a konkrét hitelnél egy esetleges átalakítással a hölgy 3,6M forintot tudott volna (+ kamat) megspórolni a gyermekének. A társadalmi pszichózis viszont pontosan ennek a racionalitásnak az ellenkezőjére késztet, hiszen aláírt egy szerződést, egy elköteleződést, amin nem szabad változtatni, hiszen akkor "biztosan" minden rosszabb lesz és a bank is "megsértődik, megharagudik". Most röhöghetsz, de rengetegen gondolják ezt.

Téged már hívott fel a bankod azzal, hogy menjél be aláírni egy papírt és holnaptól 20 ezer forinttal kevesebb lesz a hiteled törlesztője vagy pedig a folyószámlád következő hónaptól 2.000 forinttal olcsóbb? Engem még nem hívtak ilyennel. Nem gondolom, hogy rossz indulatból, hanem egyszerűen így működik egy nyereségorientált vállalkozás a pénzügyi piacon, ahol a kultúra még nem tart ott, ahol az ügyfeleket megtartani jobban megéri, mint beszervezni az újakat. Az ügyfél feladata jelenleg, hogy időnként felülvizsgálja vagy szakemberrel felülvizsgáltassa a termékeit és ne félljen váltani, ha szükséges.

Balesetbiztosítás 30M összértékben napi 39 forintért? Klikk

Nincs hiteled? Folyószámlád már inkább van. Másik történet egy nagyon kedves ismerősömmel történt meg, aki érdektelenségből és a nagy zöld bank iránti "félelemből" nem akarta lépni, holott az elmúlt években többször is szóltam neki, figyelmeztettem. Pár hete hívott fel, hogy baj van, nem bírja tovább a hitelt. Találkoztunk és minden beigazolódott, amire már 5 éve figyelmeztettem. A hitelére már két éve fizet feleslegesen 30 ezer forinttal többet (ez alsó hangon 720 ezer bukta eddig). Ennél is van egy sokkal nagyobb problémám, ami téged is érint. A kényelmesség és a nem törődömség.

Amikor jól megy az életed, akkor hajlamos mindenki, egy picit érdektelenebbé válni a kiadások iránt, ami utólag visszagondolva komoly anyagi buktát jelent. Ezt az ismerősömet már 5 éve figyelmeztettem, hogy a folyószámlájának a költségei nagyon drágák és akár bankon belül (én közrejárásom nélkül) is tudna komoly összegeket spórolni. Mindig bólogatott, majd semmi nem történt, mert bejött az élet. Most, amikor a hitel miatt találkoztunk a bajban, akkor összeszámoltam, mennyibe kerül neki a folyószámlája.

Havonta 9-12 ezer forint között fizet egy mezei OTP-s folyószámlára pénzfelvételi díjat, sms díjat és számladíjat! Fél perc!!!!! alatt adtam neki egy olyan tippet, amivel még számlaszámot sem kell változtatnia és fixen 599 forint lesz a havidíja mindennel együtt! Fél perc alatt spóroltam neki alsó hangon 9.000 forintot havonta, ami gyakorlatilag 5 évvel ezelőtt is megmondtam neki (persze más feltételekkel, de a számok stimmelnek). Számoljunk: 5 év (60 hó)x 9.000 =450.000,- ! Ez az az összeg, amit lustaságból és buta félelemből fizetet be a bankjának teljesen feleslegesen az elmúlt 5 évben, mert jól ment az élet és nem érdekelte.

Most számold ki, neked mennyibe kerül a folyószámlád minden költsége és mennyibe került az elmúlt 5 évben! Lehet, hogy sírni fogsz!

 Andre Kostolany idézete itt is aktuális: " jobb egy órát beszélni a pénzről, mint egy hónapot dolgozni érte".

Az emberek szeretnek kényelmes tudatlanságban élni. Vágynak az egyszerűségre, miközben a pénzvilág egyre bonyolultabb. Legtöbbször nem a helyes kérdéseket teszik fel, hanem önigazoló magyarázatokat gyártanak a semmittevésért. Viszont ha nem mersz belegondolni a pénzügyi termékeidbe, nem tudod elképzelni, hogy lehetnének jobbak is, akkor ki fogja helyetted ezt megtenni? Tegyük fel közösen a jó kérdéseket.

Folyószámla

Te azt mondod, hogy mindenkinek pénzbe kerül a bankolás, nincsen értelme váltani. Ráadásul az egész macera és utánajárás.

Én azt a kérdést teszem fel magamban ilyenkor, hogy törvényszerű többet fizetnem egy szolgáltatásért, mint a másik? Ha van a kezemben 1.000 forint, akkor azt kinek adnám szívesebben? A bankomnak vagy a családomnak?

Hitel

Te azt mondod, hogy nem szabad a hitelhez hozzányúlni, mert a bank meg fog szívatni emiatt.

Én azt kérdezem magamtól, hogy a családi nagybevásárlást kötelező mindig a Tescoban végeznem, ha a Metro több ezer forinttal olcsóbb lenne nekem? Ha átmegyek egy másik szolgáltatóhoz, akkor a Tesco nekem drágábban fogja adni a termékeit, mint másoknak? A hitel egy szolgáltatás. Ha szolgáltatást veszek ígénybe, akkor jogom van megválasztani a szolgáltatót?

Biztosítások

Te azt mondod, hogy már régóta ugyanott vagy és elégedett vagy velük. Nem akarsz váltani, mert elvesztenéd a hűségbónuszaidat.

Én azt kérdezem, hogy milyen hűségbónuszok ezek konkrétan? Én azt kérdezem, hogy miért drágább a biztosításod, ha ott vagy már 10 éve, mintha újra kötnél ugyanott egy ugyanolyan biztosítást? Megengedheted magadnak a hűséget, ha a biztosító nem hűséges irántad?

Befektetés

Te azt mondod, hogy neked a legmagasabb hozam kell biztonságosan.

Én azt kérdezem, hogy mennyi pénzed van:)

Valamiért a befektetés az egyetlen olyan pénzügyi témakör nagy általánosságban, amikor nem kérdés a lojalitás. Az ember ebben az esetben mindig hűséges a saját pénze iránt, és hajlandó váltani, ha szükséges. Minden más pénzügyi termék esetben létezik az a nosztalgikus hiú ábránd, ami meggátolja a racionális gondolkodást és a végső kérdés megtételét. 

Miért fizetsz a gyereked helyett a bankodnak?

 

Tetszik a performance? Ez Like:

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr446629313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2014.08.24. 11:16:14

"mit is jelent a pénzügyi kultúra és annak hiánya Magyarországon. Beszéltem egy nővel pénzügyekről."

És ebből vontál le messzemenő következtetéseket az egész országról? Nem semmi!

xunilo 2014.08.24. 11:30:02

Az egy dolog, h nem tudsz magyarul, de hogy ilyen atlatszoan hazudj, az meglep kicsit.

Csak egy-ket gyongyszem:
"Havonta 9-12 ezer forint között fizet egy mezei OTP-s folyószámlára pénzfelvételi díjat, sms díjat és számladíjat! "

Az OTP lehuzos bank, de azert messze nem ennyire...

"5 évvel ezelőtt is megmondtam neki"

A bankok mostanaban 5 havonta valtoztatnak dijakat, Azazhogy legalabb ilyen gyakran emelik...

Azert is ilyen alacsony a penzugyi kultuta M.o.-n, mert olyan a "penzugy tanacsadok"(=UGYNOKOK) egy jelentos resze, mint te. Buta, es hazudos.

JohnHenry 2014.08.24. 11:39:05

mit írjak még, ami az első két kommentben nincs benne? saját magadnak mondasz ellent több helyen is a posztban...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.08.24. 11:42:29

Azt se felejtsük el, hogy eddig gyakorlatilag a bankok úgy változtatták a feltételeiket menet közben is, ahogy akarták. Ha tegnap jobb feltételek voltak az egyiknél, nem volt garancia arra, hogy azok a feltételek holnap is jobbak lesznek.

űrszelvény (törölt) 2014.08.24. 11:45:33

Ez mind szép és jó. ITT és MOST.

Abban a pillanatban, amikor elslattyogok a bankomba, és megkérem az ügyintézőt, hogy ennyi és ennyi összeget utaljunk az államkincstárba, hiszen az állampapír jobban jövedelmez (amíg magasabb volt az alapkamat, sokkal. Most csak egy kicsit), én meg inkább a gyerekemnek, mint a banknak... Ez az a pont, amikor gazdasági analfabéta leszek, mert a bank így forráshiányos lesz, akkora gazdasági krach lesz emiatt, hogy 10 év múlva nem lesz mit ennem, stb stb...

Másik helyzet: ha valami nagyobb összegű terméket vásárolok, már már én érzem magamat bunkónak, hogy nem fogadom el a kedvezőbbnél kedvezőbb hiteleket, hanem ad abszurdum átutalom/kifzetem a teljes vételárat. Pedig én csak a gyerekemnek...

Harmadik helyzet: bizalmat keltő, öltönyös szimpatikus úriember megkeres egy csak pár napig elérhető nagyon kedvező ajánlattal. Előkelő mozdulattal kicsapj a laptopját, amiről prezentál néhány grafikont arról, hogy hogyan fog dőlni a lé, ha most azonnal... Ha megmondod, hogy nem, vagy azt, hogy szeretnéd átgondolni, akkor legalább akkora bunkó és gazdasági analfabéta leszel, mint a bankban, amikor áttetted államkötvénybe a megtakarításaidat. Persze kicsit utánanézve a dolgoknak, kiderül, hogy mégse egészen úgy van, van még ott néhány pont a kiadási oldalon, meg úgy mellesleg kötöttél volna egy biztosítást...

anyadmajma 2014.08.24. 11:47:21

@$pi$: Nem, nem abból vont le, hanem abból, hogy ti mennyire hülyék vagytok. még egy ilyen egyszerű szöveget sem tudtok értelemzeni, csak sírni, hogy mindenki hibás, csak én nem vagyok hülye, ha valamit elbaszok.
Ostoba vagy, és az is maradsz. De valahogy én ennek nem örülök.....

xunilo 2014.08.24. 11:51:24

@anyadmajma: Azert nem egyszeru ezt a zavaros, magyartalan, helyesirasi hibaktol hemzsego szoveget ertelmezni, de jobb is ha senki nem teszi, mert tele van hazugsaggal, csusztatassal.

$pi$ 2014.08.24. 11:52:40

@anyadmajma: Nem értetted meg a cikket, próbáld elolvasni még egyszer. Talán...

Szarvas Norbert 2014.08.24. 12:05:26

a koltsegekrol annyit hogy barkinek szivesen elkuldom a bankkivonatot amin ez szerepel tetelesen...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.24. 12:14:26

A poszt alapgondolata helyes és világos, de ezt azért túlzásnak tartom:

"Havonta 9-12 ezer forint között fizet egy mezei OTP-s folyószámlára pénzfelvételi díjat, sms díjat és számladíjat!"

Ha ilyesmit leírsz, akkor a hasznos tanácsaidat sem fogják komolyan venni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.24. 12:16:21

@Szarvas Norbert:

Elhiszem, hogy van olyan OTP-s, aki ennyit fizet. De azt nem, hogy egy MEZEI OTP-s ennyit fizet.

2014.08.24. 12:20:27

Ennek a posztnak semmi értelme, nem több pénzügyi marketing szövegnél. Havi 9-12 ezer egy folyószámla? Hol és mikor max évente annyi. Ez egy marketing poszt nem több!

2014.08.24. 12:21:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én elolvastam háromszor, de egy tanácsot sem találtam nekem ez inkább egy pénzügyi marketinges meggyőző duma!

Szarvas Norbert 2014.08.24. 12:30:35

a konkret pelda szamadatai amibol kijon a 9.000=

szamlavezetesi dij: 1.000

kp felvetel 300.000 (erkezo jovedelem 400.000 es bem igenyelte a 150e inyen felvetelt lustasagbol) 9alkalombol+ az sms dijak

igy jott ki... de ha megnezed a bankok hirdetmenyeit akkor lantni food h egyaltalan nem tulzas ez az osszeg a szamlak 50%anal, foleg ahol minden felveteljek van egy fix dija+%

xunilo 2014.08.24. 13:24:53

@Szarvas Norbert: Ertelmes ember nem vesz ki 9* penzt a folyoszamlajarol, ha annak darabja 500-1000 Ft... Ezen a tanacsado nem sokat segit, akinek ennyire keves esze van, az joggal fizeti a hulyeseg-adot.
Az alapgondolattal, hogy oda kell figyelni, egyetertek, de ez az iromany tenyleg csak egy gyenge ugynok marketing duma, konretumok nelkul, zavarosan.
S volna egy tippem arra is, h ami meg konkret, az nem igaz. Mert nagyon nehezen hiszem el, h ma van olyan szamlacsomag, ami havi 599 Ft., s abban minden benne van:
"amivel még számlaszámot sem kell változtatnia és fixen 599 forint lesz a havidíja mindennel együtt!"
Mivel OTPs csokarol volt szo elotte, feltetelezem, h raadasul az OTP-nel lenne ez a csomag. Sima hazugsag.

dr Smittpálelnökúr 2014.08.24. 13:30:59

Nekem 0 Ft az összes bankszámla költségem, pedig van bankszámlám. És használom is. Persze nem OTP számla.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.08.24. 14:12:00

Én csak rokonoknak és ritkán barátoknak adok pénzügyi tanácsot, de előfordult, hogy egyszerű díjcsomagváltással feleződött a banki költség, 20-30%-kal kisebb lett a telefonköltség, stb.

Nagyon gyakori téveszme az is, főleg 60 felett, hogy kötelező az OTP-be utaltatni a jövedelmet és a nyugdíjat is, ha nem a postás hozza. Vagy hogy azért az OTP a legnagyobb bank, mert mindenkinek ők adják a legjobb díjakat. És hogy minden bank ugyanolyan, ezért válasszuk a "magyar" bankot.

Egy pénzügyi területen látom, hogy működik a kedvezőbbre váltás, a kötelező biztosításnál. Ott sokat tett ezért, hogy elindultak az összehasonlító portálok, ahol online lehet mindenféle kedvezménnyel szerződést kötni.
Sajnos a Bankrációnál legfeljebb az összehasonlítás működik, a szerződéskötés nem igazán.

xunilo 2014.08.24. 14:22:09

@Online Távmunkás: "Egy pénzügyi területen látom, hogy működik a kedvezőbbre váltás, a kötelező biztosításnál. Ott sokat tett ezért, hogy elindultak az összehasonlító portálok, ahol online lehet mindenféle kedvezménnyel szerződést kötni.
Sajnos a Bankrációnál legfeljebb az összehasonlítás működik, a szerződéskötés nem igazán."

Persze h nem, ez a bankok erdeke. Szandekosan kulonbozo tetelekbol all ossze pl egy folyoszamla dija, igy nem lehet konnyen osszehasonlitani. A kotelezo biztositas sokkal jobban uniformizalt, ezert konnyebb is osszehasonlitani a kulonbozo szolgaltatok dijait.

xunilo 2014.08.24. 14:23:04

@dr Smittpálelnökúr: "Nekem 0 Ft az összes bankszámla költségem, pedig van bankszámlám. És használom is."

Oszd mar meg velunk kerlek, hogy pontosan melyik bank, melyik csomagja, mert en ezt igy nem nagyon hiszem el...

2014.08.24. 14:36:24

@Szarvas Norbert: Mert az a jellemző, hogy az emberek többsége havi 400 ezret keres! Te nem tudom hol élsz, de a többség még 100 ezret sem keres. Ez tipikus mellébeszélés. Mondjuk lehet kártyával is vásárolni, az meg nem kerül pénzbe, legalábbis az OTP-nél nem. Nekem havi 1000 ft ami a bankszámlámra elmegy. Szóval a válaszod olyan mint maga a poszt beszélsz a nagy semmiről!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.08.24. 14:48:28

@xunilo: A banki költségekben nincsenek nagyon különböző tételek, az emberek 99%-ának az igényeit lefedik a kalkulátorok. Viszont nem tudsz 2-3 kattintással és az adataid megadásával bankszámlát nyitni vagy akár saját bankon belül díjcsomagot váltani, ez a probléma. Arról nem is beszélve, hogy a pár éve bevezett egyszerűsített bankváltás is 1-2 hónapos eljárás, attól függően, hogy mennyi szolgáltatásod van...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.08.24. 14:51:32

@xunilo: Nekem is 0 forint a számlacsomagom díja, van benne 4 készpénzfelvétel és ingyenes az utalás/csoportos beszedés, csak havi 150 ezret kell cserébe a számlára utalni, viszont a bank nem ad új ügyfeleknek ilyen számlát a tranzakciós adó bevezetése óta. Ha jól tudom, akkor van helyette másik számla, de ott komolyabb feltételek vannak az ingyenességhez.

Szarvas Norbert 2014.08.24. 15:00:32

599 forint- otp simple szamlacsomag bekapcsolva az 599 forintos kiegeszito csomaggal

simple.hu meg lehet nezni. attol mert nem ismerem, lehetseges hogy letezik:) nem vilagvero ez az ajanlat sem de egy otp jelzaloggal rendelkezo ugyfelnek jo valasztas a regi draga csomag helyett.

sajnalom ha van akinek a cikk semmit nem mond. nem az a baj ha nem tudsz feltetlenul megoldast a problemara hanem az ha eszre sem veszed, hogy problema van

Szarvas Norbert 2014.08.24. 15:03:48

@ariskerase:

sajnalom ha a cikk lenyeget azert nem akarod megerteni mert a kereseted harmad annyi mint a pelda. elmondom h emiatt a koltsegeid is biztosan kevesbbek, viszont %osan ugyanakkora rafizetes mint a magasabb jovedelmu kolleganal.

persze van akinek havi 500 forint sporolas az nem penz, de honap kozepetol mar nem engedhet meg maganak eg plusz turo rudit megvenni a koltsegvetesen felul...

Tíz:59 2014.08.24. 15:17:00

Mi van nem megy a szekér ??

VT Man 2014.08.24. 15:37:51

Magnet bank elég jó, nem nullás, de én inkább hanyagolom azt, ahol a nullás költségei bevasalják máshol.

dr Smittpálelnökúr 2014.08.24. 15:59:27

@VT Man: hol? A 0 az 0, szamlavezetés, pénzfelvét, sms értesítés, vásárlás, utalás. Hol vasalják be?

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.08.24. 16:00:19

@Szarvas Norbert: De azért osztod az észt a pénzügyi kultúráról...jah, hogy te lustaságból menő vagy de mindenki más hülye, arra vajon gondoltál, hogy ha felveszel 150-et ingyen utána meg meg megint 150-et nem további 7 felesleges tranzakció csinálni, tanácsadó zseni :D.
Mindenkinek jobb lenne ha Angliában mosogatnál, ott biztos fejlettebb a pénzügyi kultúra is.

GeorgeousGlory 2014.08.24. 17:54:36

Deja vu érzésem volt. A brokernetes ügynök is hasonló dumával próbált anno rászedni.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2014.08.24. 18:22:39

Hiába van pénzügyi kultúra, vagy a lehető legjobb feltételek, meg ilyen-olyan megtakarítás hosszú távra, amikor már jövő héten sem úgy van, mint most. A feltételek percről-percre változnak, a pénz óriásiakat esik, ha valamelyik főokos kinyitja a száját, vagy nem nyitja ki a száját. Hosszú-hosszú éveken keresztül én jöttem ki a lehető legjobban mindenféle pénzügyi válságból, mert nem volt soha pénzem megvenni, befektetni, bebiztosítani stb.
Most a legutóbbiban viszont szívtam, mint a torkos borz, mert úgy gondoltam, segítem a gyerekem lakásvásárlását. Devizás hitellel.
2010-ig semmi gond nem volt, csak május-júniusban háromszor bedöntötték a forintot. Ha tudatlanságból, ha szándékosan, nem tudom melyik a rosszabb.

béla a görög (törölt) 2014.08.24. 19:11:22

Az nem baj ha valaki komolyan veszi, hogy teljesít egy szerződést.
Szerintem a lakáshitelen kívűl nincs nagyon más olyan termék ami miatt hajlandóak lennének a népek havonta x összeget félretenni.
Meg a lakás és a törlesztő munkájának biztosítása.
A megtakarítás ma nagyon esetleges.
(félreértés ne legyen - nálam is van megtakarítás csak nem havonta keletkezik valamint nem forintba és nem Magyarországon tartom)
Egyébként szerinted mi lesz az első dolog ha a szerződés lejár?!
Otthagyja az ember a bankot. Lesz ebből is még csodálkozás.
Gyerek meg majd intézi maga az pénzügyeit. is.

@xunilo: Az osztrák folyószámlám költsége alacsonyabb mint az OTP-s amióta a kedves kormányunk alkotott.

graphite 2014.08.24. 21:19:47

"A lényeg, hogy 18 év alatt ennél a konkrét hitelnél egy esetleges átalakítással a hölgy 3,6M forintot tudott volna (+ kamat) megspórolni a gyermekének."

És vállalsz garanciát ilyenkor (kifizeted zsebből), ha mégse jönne össze a 3.6M ft spórlás? Elvileg senki nem tudja megjósolni 18 évre előre, hogyan alakul egy hitel. Ekkora időtávra nem szabad hitelt felvenni. Bár szerintem Magyarországon semmilyen hitelt nem szabad felvenni.

Roan 2014.08.24. 21:27:15

@xunilo: Axának is van nullás számlája, illetve, nem tudom, hogy a Citinek van-e még.

graphite 2014.08.24. 21:27:33

"Bár szerintem Magyarországon semmilyen hitelt nem szabad felvenni. "

* kivéve ha pisztolyt tartanak a fejedhez.

béla a görög (törölt) 2014.08.25. 00:43:30

@graphite: ez így önmagában hogy mondjam finoman - hülyeség.
Egy megfelelő lakáshitel amelynek a törlesztője összevethető egy albérlettel vagy lakás bérleti díjával az hasznos tud lenni.
Csak épp első lakásnak nem 30+ milliós házat kell álmodni zöldövezetbe/vidéken hanem juj büdös panelproli valahol egy kis garzon/lakás a városba - nagy valószínűséggel úgyis ott dolgozol és ott is bérelsz.
Tudniillik laknod kell. Akár albérletbe akár hitelesbe ha nem akarsz az utcán lakni. Azt hogy hogy ebből lufit csináltak ami kipukkadt az egy dolog meg de hogy lehet ezt normálisan is kezelni az egy másik dolog.
Szerintem.

sz.s. 2014.08.25. 01:04:34

Lehet szidni az otp-t, van is miért, de nem mindenki lakik nagyvárosban, nálunk pl. 5ezres kisvárosban csak 2 bank van, egyik az OTP. A többi szépen lassan bezárt, egyik a másik után, még a közeli 30ezres városban is. Tehát ha más bankot akarok akkor 60km a megyeszékhely, ott van több is. Nem lehet mindent online intézni, ha csak évente kétszer el kell mennem személyesen akkor ha ingyen vezetik a számlát akkor is a helyi OTP az olcsóbb. Persze Budapestről osztani az észt könnyű.

2014.08.25. 08:00:59

@Szarvas Norbert: Itt inkább te nem érted meg, amit én mondok, elmondasz valamit, ami ráadásul marhaság. Csak a példád nem életszerű, aki 500 ezret keres az pont leszarja azt az 500 forintot. Ne egymilliós bruttó fizetésből indulj ki, ott lehet megvan a 10-12 ezer, de aki 60 meg 70 ezret keres, annak általában még bankszámlája sincs. Tehát sántít a példád. Ráadásul a post is felemás, ez olyan mintha azt mondanám, hogy az emberek nézzék a meteorológiát, mert esni fog és pórul jár ha nem hallgat rám, de azt elfelejtem közölni, hogy mibe is kell rá hallgatnom? Mi az a nagy trükk amit tulajdonképpen körbeírsz? Szerintem csak valami kamu pénzügyi terméket akarsz itt eladni, ebben meg semmivel sem vagy jobb a banknál. Én is ismerem a bankokat és tudom is hogyan lehet csökkenteni költségeket. De mi a "nagy" titok és megoldás, amiről írsz? Ismertesd már nekem!

2014.08.25. 08:01:58

@sz.s.: Ott a pont! És ez csak egy példa a sok közül! De teljesen egyetértek veled!

Morrancs 2014.08.25. 08:47:47

A bankok szerintem rengeteg eszközzel próbálják megszerezni maguknak azt az ügyfélkört, amit megéri megtartani, és kiszemetelni azt, amit nem.. A férjem és én ugyanannál a nagy közintézménynél dolgozunk, amely pár éve kötött egy megállapodást a bankkal, és mindenki fizetése, aki csak másképp nem intézkedett oda érkezik azóta. A bank tehát kapott egy csomó új ügyfélt. Eddig a történet szuper. Igen ám, de a banknak igazából csak azok a dolgozók kellettek ügyfélként, akik jól keresnek. A férjemmel mindig, minden ügyben előzékenyek, mivel magas a fizetése. Én hat órában dolgozom, és ezért kevés a fix. Velem érdekes módon állandóan valami gond van. Elírják a nevemet, rossz telefonszámra megy az SMS, három éve nem tudok belépni a netbankomba, mert állandóan kizár a rendszer, és hiába kérem újra az aktiválást, megint kizár. AZ első pár hibára még azt mondtam, hogy véletlen, de mért mindig az én számlámnál hibáznak, és a férjemét mért tudják rendesen kezelni? Aztán beszéltem erről egy másik hatórással a cégnél, akinek szintén kevés a fizuja, és kiderült, hogy neki is hasonló gondjai vannak. Valószínűleg azt szeretnék, ha mi másik bankot választanánk.

Nem, a bankok nem akarnak kiszúrni senkivel ...

joska61 2014.08.25. 09:17:27

Én alapvetően azt nem értem, ez a poszt hogy a meredt egérbe kerülhetett ki az index ajánlóba? Random?

Palladrin 2014.08.25. 09:32:03

OMG ... az IFL-t a devadósok se nagyon szeretik, mert amennyi hetet havat összehordott a devhitelekkel kapcsolatosan ...

Netuddki. 2014.08.25. 10:06:13

Hát ez elég zavarosra sikeredett.

"Alaptézis a bankok gonoszsága és lehúzása, míg az emberek a szegények és a tehetetlen áldozatok."

A "gonoszság" nem büntetőjogi kategória. Az "aljas, nyereségvágyból, folytatólagosan elkövetett" már igen.
Ja, és annyira nem vagyok gazdag, hogy hitelt vegyek fel...
süti beállítások módosítása