Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ezért olvasol blogot

2014. április 22. - Szarvas Norbert

blog-word-cloud1.jpgA nyomtatott média épen meghalni készül, amikor legnagyobb ellensége (nem, nem a magas gyártási költségek) a blogolás éppen kezdi aranykorát élni. Boldog boldogtalan felfedezte már magának a blogot, mint eszközt az online térbe való bejutásnak. Különböző célból kezdünk el blogot gyártani: van aki a magában levő információhalmazt akarja megosztani, míg mások okoskodni akarnak, megint mások karrier építési lehetőséget látnak saját jól megszerkesztett oldalukban és így tovább. Számtalan variáció egyik oldalon, míg a befogadói oldalnál egyetlen fontos hajtóerőt vélek felfedezeni:

 

"Egy jó blog túlmutat mindenen, amit ma blognak hívunk. A jó blog leánykori neve: kávéház. Benézünk, felvesszük a téma fonalát és hozzászólunk. Már csak a kávé fog hiányozni!"-Szarvas Norbert, IFL Group

Én tavaly azért adtam a fejem a blogolásnak, mert rengeteg gondolat kavargott elviselhetetlenül a fejemben, aminek megosztásához nem találtam megfelelő célközönséget. Meg akartam alkotni a saját kávéházamat, ahol az emberek megismerhetik bonyolultabbnál sokoldalúbb gondolatmeneteimet, egyedi megközelítéseimet. Hajtott a belső én, aki kíváncsi volt a reakciók-interakciók beláthatatlan és megjósolhatatlan változóira. 

Bejött.

Nem gondolom, hogy az iflgazdasag.blog egy jó blog, viszont szent meggyőződésem, hogy ezt a blogot a legtöbben nem tudják figyelmen kívül hagyni, annyi érzelmet tud kiváltani 1-1 írás (pozitív vagy negatív irányba). Mint ahogyan az élet sem a semlegeseké, úgy a cikkek is akkor lesznek igazán jók, ha egyre többen veszik a fáradtságot és kommentben interakciók háborújába kezdenek bele néha ellenem, néha egymás ellen, néha maguk ellen.

Azt a kezdetek kezdetén is tudtam, én miért kezdek bele. Viszont más kérdés volt az olvasó közönség belső hajtóereje, amit az elmúlt évben sikerült valamennyire megtapasztalnom attól a több százezer idetévedőtől, akik közösen 1 év alatt 993050 oldalletöltés produkáltak! Tényleg dühkezelési célzattal jönnek fel ide egyesek?  Mások fixaideálja a helyesírás? Hol vannak az intelligens olvasók? 

Számtalan felvetődött kérdés útközben.

Mostanában kezdem megérteni (legalábbis sejteni) a blogokat olvasó emberek origóját. Azt a pontot, ami minden embert összeköt függetlenül viselkedésétől, interakciójának vagylagosságától. Ezt a pontot kinevezhetjük a kiinduló pontnak, az oknak, amiért mindenki rákattint a blog oldalakra, azon belül pedig az egyes bejegyzésekre. 

Nem kell angol tudósnak lennem ahhoz, aki felzabál több millió fontot kutatásaihoz, hogy megtaláljam a "kíváncsi vagyok" faktort a mozzanatsorokban. De talán, ami még ennél is fontosabb, az a vágy az igazság felé. Olyan korban élünk, ahol a fizetett média nem feltevés, hanem olyan tény, amit a legtöbb média orgánum büszkén felvállal. Ez pont az a kor, ahol nem tisztességesnek kell lenni, hanem népszerűnek. Haladni a mainstream irányába, miközben tudatos módszerekkel befolyásolják az olvasó közönséget a legtöbbet fizető irányába.

Az olvasóknak szüksége van az igazságra. Érzik, hogy valami már régóta nem stimmel. Emiatt elfordultak mindentől, ami professzionális. Emiatt emelkedhetett fel a blog, mint a független elemek  (remélhetőleg minél többször) őszinte véleményének felszínre tőrésének egyetlen opciója. Mindenki az igazságot keresi. Mindenki a saját igazságát keresi, amit a bloggerek képesek lehetnek sajátos csomagolásba, egyedi megközelítésbe csomagolni.

Mivel mindenki a saját igazát keresi, legtöbbször ebből erednek azok a csalódások, amit 1-1 az egyénnek csalódást keltő blog bejegyzés (nem találja meg a saját igazságát) okoz. Innen pedig már csak egy lépésre vannak a gyűlölködő, fikázó komment barbárok, akik tulajdonképpen azok az emberek, akik a legnagyobbat csalódtak az adott bejegyzésben. Ők nem így gondolták, ahogy levagyon írva. Ennyi.

Egy idő után rájöttem, hogy nincsenek jó és rossz kommentelők. Mindenki semleges, akik közül lesz aki éppen megerősít a hitemben, míg más megingat benne. Mint blogger, mindkét fajtára szükségem van. Innen tudom, hogy jó amit éppen csináltam. Amikor csak az egyik vagy csak a másik jut felszínre, akkor bizony érzem: "Houston baj van".

Te bizony azért mész fel egy blogra, mert az igazságot keresed. De közben vágysz szüntelenül az egyediségre, az új megközelítésre. Így próbálod szélesíteni a látásköröd, hiszen egy jó blog az sosem a száraz tényeket fogja közölni szépirodalmi, híradós stílusban. Egy jó blog bizony alpári is lehet, szubjektív és erőteljes. Te itt nem azt keresed, hogy a Matolcsy csökkentette  a jegybanki alapkamatot! Te arra vagy kíváncsi, hogy miért jutott eszébe a bloggernek arról írni, miért lesz több foglalkoztatott az építőiparban attól, mert Matolcsy alapkamatot csökkentet, miközben legközelebbi barátjának a szomszédjának a testvérének a haverja már megint megszerzett egy állami megbízást.

Tulajdonképpen te most miért olvasod ezt a bejegyzést? Miért kattintottál rá?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr796070597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarooo A Kifizető(dő)Eszköz · http://hungarooo.org/ 2014.04.23. 01:04:05

Re:"olvasóknak szüksége van az igazságra"

Egyetlen igazság nem létezik, és pont ami az előnye lehet(ne) a személyes médiának a blognak, mármint, hogy ki-ki megtalálja a saját közönségét, szájaíze szerinti írásokat, megerősítést talál, és ezzel nyer is, érzelmileg mindenképp megerősödik, de ez van akkor is, ha az író tévúton jár.

Igen ám, de az olvasók többsége is ebben a cipőben jár...

A folyamatos, pozitív visszacsatolás, akár objektív, akár szubjektív, közösséget képez, közösségi szlenggel, és amit az olvasóinak ad, azt a széles társadalomtól elveszi, minél inkább main streamebb blogról beszélünk exponenciálsan igazabb.

Ezért is van az, hogy amikor a paprikás krumpliról értekezik az egyik, a másik hajlamos kommunistázni, és vice versa..

ildsisy 2014.04.23. 08:41:23

:( Miért? Mert szomorúan írom le, hogy a 2008. év óta írt szeretett blogjaimat, libasorban törlöm...
Mikor itt elkezdtem a blogírást, teli voltam élményekkel, tapasztalatokkal, és a hobbijaimnak szenteltem az éveimet, a nap 24 órájában sokszor... hobbim a fotózás, és az írás. 18 blogom volt, MIND más témájúak. Ezen a nevemen pár blogom van, a többi más nick név. Nem csak írtam, hanem másokat is olvastam. Olvashattam! Most mióta újjá szerkesztették a bloghut, a sok "kisember" akár jó blogíró volt, akár nem, a süllyesztőbe került. "ha nagyon jókat írunk" ki is kerülhetünk az ajánlókba. Van mikor sikerül, és kint voltam az új ajánlókban, főoldal, 2. oldal stb. Mivel nő vagyok, vannak női szemszögből is írások, az enyém nem ment az új oldalon... Szívem csavarodik, hogy töröltem, és meditálok a többin is. Lehet, hogy van más blog oldal, sőt tudom, hogy vannak, blogspot, Hot-Dog stb. de ott már nem nyitok újakat. Teljes szívvel-lélekkel öltem bele a szabadidőmet ezen a helyen, emberekkel barátkoztam össze egymás blogjait olvasván, és sokunk eltűnt... a kis hétköznapi emberek. Igaz, sok felesleges, buta blog született másoktól, a bulvárnak a legalacsonyabb szintjén volt már, megértem a "bekeményítést"! Csak jó lett volna, ha előtte időben szóltak volna nekünk, több ezer blogírónak! Most azok maradnak fent, akik politikait ír, gasztrót, vagy vállalkozása van életmód, lakberendezés, stb. stb. témában.
Miért kattintottam ide erre az oldalra? Hát ezért...
Igen, én mindig az igazságot kerestem. Azt hittem blogjaimban, és itt megtalálom. De nem...
Eltűntek a tagfelhők, cimkefelhők, nem minden esetben emlékezik rá az ember a másik blogja nevére. Hiszen több ezren voltunk. A kategória kevés, és abba is beválogatnak!!!
Jönnek újak, új témák, új blogírók, változik a sorrend, a világ. El is fogadom ezt.
Jó blogolást!
Mindenkinek!
:(
:)
(a népszerűségről csak annyit: voltam én igencsak népszerű... de már én is változtam. Mint a bloghu.

Suri Éva 2014.04.23. 14:08:42

Miért is olvastam el a blogodat?
A válaszom: felkeltette az érdeklődésemet a címe és a facebookon megosztó személyisége......

"Én tavaly azért adtam a fejem a blogolásnak, mert rengeteg gondolat kavargott elviselhetetlenül a fejemben, aminek megosztásához nem találtam megfelelő célközönséget. Meg akartam alkotni a saját kávéházamat, ahol az emberek megismerhetik bonyolultabbnál sokoldalúbb gondolatmeneteimet, egyedi megközelítéseimet. Hajtott a belső én, aki kíváncsi volt a reakciók-interakciók beláthatatlan és megjósolhatatlan változóira. "

No és még ezért:

"Te bizony azért mész fel egy blogra, mert az igazságot keresed. De közben vágysz szüntelenül az egyediségre, az új megközelítésre"...

Ezért a mondatodért... lévén, hogy én is ezt kutatom :-)

Héjj Szilárd Marketingarc · http://marketingarc.blog.hu 2014.04.23. 16:39:46

Nagyon nem tudok egyetérteni azzal, hogy az emberek azért olvassák a blogokat, mert az igazságot keresik. Ez egy eléggé pongyola általánosítás, sőt még azzal a hasonlattal sem tudok azonosulni, hogy olyan, mint egy kávéház. Egy jó, minőségi blog, pont nem olyan.

suzildi (törölt) 2014.04.23. 17:43:22

Azért olvasok blogot, mert mindenféle információ, történet, leírás érdekel. Akár egy képzeletbeli is lehet. Igen már könyvet nagyon ritkán veszek a kezembe. Ahány blogíró, annyi érdekes történet. Annyi féle életbe is betekínthetünk, akár.
Blogot meg azért írok, mert közölni akarok valamit másokkal. Akár tanításként, vagy okításként, jó tanácsként, vagy csak érdekességként. De lehet, hogy azért is írok, mert szeretek írni, és egy blog felülete adva van. Megszeretném tölteni a saját gondolataimmal, történeteimmel, majd szeretném ha mások is olvasnák. Mert sokszor jól esik kiírni dolgokat. Ha éppen aktuálisra sikerül, az még jó is lehet... :)

GERI87 2014.04.24. 10:18:01

"Nem gondolom, hogy az iflgazdasag.blog egy jó blog, viszont szent meggyőződésem, hogy ezt a blogot a legtöbben nem tudják figyelmen kívül hagyni,"

Ha nem jó, még szerinted sem, akkor minek csinálod vagy miért nem változtatsz rajta?
vagy közléskényszeres vagy és lehet szar is amit csinálsz, a lényeg hogy érzelmeket váltson ki, "ne tudják figyelmen kívül hagyni"?
Nem túl jó irány.

"A nyomtatott média épen meghalni készül, amikor legnagyobb ellensége (nem, nem a magas gyártási költségek) a blogolás éppen kezdi aranykorát élni. Boldog boldogtalan felfedezte már magának a blogot, mint eszközt az online térbe való bejutásnak."

A blog akkor jó ha van mögötte munka, teljesítmény, van valós értékes tartalma...szubjektív fasságainkat kibaszni még nem munka és érték.
Ezért szeretem azokat a blogokat ahol 'Tények' vannak és a szerző tett le már valamit az asztalra, ért ahhoz amiről ír...
A legtöbb blog viszont szar, nem csak a nyomtatott médiát ölik meg hanem a hiteles, értékes tartalmat is...
Az nagy betűs újságírást szintén.
Ahogy írod: minden hülye a világra szarja már a fasságait , és mivel van piaca, olvasottsága, egyre kevésbé éri meg komoly tartalmat teremteni és munkát fektetni bele..
De nincs még minden veszve! csak sajnos egyre több szar közül kell válogatni, ehhez meg nem sok embernek van kedve és ideje...így győz a fos.

"Te bizony azért mész fel egy blogra, mert az igazságot keresed. "

nem.
Ez elég közhelyes hülyeség.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.04.24. 10:47:06

"elfordultak mindentől, ami professzionális" - ez pl. egy telitalálat gondolat, nem csak az információosztásban/szerzésben figyelhető meg, hanem egy csomó más dologban (értékesítés, szolgáltatások is). Erre pont jó a net, mindenki megtalálhatja kicsiben annak a konkurenciáját, ami nem tetszik nagyban.
Viszont a másik oldalról azok a blogok, amiket a legtöbben olvasnak, még mindig nem mások, mint nagy internetes portálok blognak nevezett, tematikus rovatai. Tehát nem önálló, csak kiszervezett. Aki csak ezeket olvassa, ugyanúgy nem jut több infóhoz, mintha kizárólag nyomtatott sajtót olvasgatna.
süti beállítások módosítása