Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az ifjúságban nincs meg a gazdasági boom

2013. szeptember 23. - Szarvas Norbert

images_8.jpegAz elmúlt hetekben vált ismertté a nagyszabású Ifjúság 2012 kutatás eredménye, amelynek legnagyobb konklúziója az lett, hogy a mostani 15–29 év közötti ifjak az úgynevezett csendes generáció tagjai. Ők azok, akik „A szüleik értékrendjét nem kérdőjelezik meg, a lázadás távol áll tőlük. A legszívesebben otthon ülnek, passzívan kivonják magukat a körülöttük zajló ügyekből. Kiábrándultak, és nagyjából fogalmuk sincs, mit hoz a jövő” – írja az [origo]. Ez azonban egyáltalán nem meglepő, mondhatni jellegzetes és kalkulálható társadalmi mechanizmus.


Mit is vártunk attól a generációtól, amelyik öntudatára ébredt és képes volt kiharcolni egy teljes rendszerváltást? Arra számíthattunk tőlük, hogy majd megnyugvó lesz, beletörődő, csendes, és saját családjában kevésbé domináns szerepet tölt be? Hogy ezt most miért hoztam fel? A folyamatot teljességében szerencsés látni, és annak a folyamatnak, amelyik a „csendes” generációig vezetett, egyértelműen a rendszerváltáskor 15–29 évesek (vagyis a mostani szülők) viselkedése a kiindulópontja. Számos kutatás és megfigyelés bizonyítja, hogy a domináns, erőteljes véleménnyel rendelkező szülők gyermekei általában csendesek, visszahúzódók, kevésbé önálló gondolkodásúak lesznek. Most sem történhetett ez másképpen, hiszen ennek a logikának a mentén haladva egy erőteljes generációnak csendes és irányítható, önálló kezdeményezésekre kevésbé képes gyermekei lettek.

A tanulmány tökéletesen kimutatja, hogy a „csendes generáció” leginkább a szülei értékrendjét és gondolkodásmódját viszi tovább, aszerint él (erkölcs, gazdasági rálátás, pénzügyi kultúra), miközben totális passzivitását betonozta be az aktuálpolitikai helyzet, annak kilátástalansága (és a teljes országkilátástalanság), a népességet sújtó negatív passzivitás. Bátran kijelenthető, hogy jelen helyzetben egy társadalmi szétcsúszás mellékterméke a „csendes generáció”, hiába viszik tovább, lemásolva-elfogadva szüleik hozzáállását-látásmódját például a gazdasághoz, hiszen a rendszerváltás lényege pontosan a rendszer és látásmód megváltoztatása, aminek első fázisa a rendszerváltás gyermekeinek (mostani „csendes generáció”) szemléletmódváltása. Sokan hangoztatják, hogy igazi rendszerváltás nem ment még végbe Magyarországon, amit tökéletesen alátámaszt az az állítás, miszerint az igazi rendszerváltáshoz (szemléletváltáshoz) szükséges az új generációk a gazdasághoz, a pénzügyekhez, az élethez történő másmilyen hozzáállása. Viszont az új generáció a szüleik értékrendjét viszi tovább. Kezditek érteni?

Az igazi rendszerváltás Magyarországon várhatóan 2035 után lesz, amikor a következő generáció felcseperedik, és várhatóan sokkal inkább válik aktív társadalmi szereplővé, sokkal inkább lesz más gondolkodású, sokkal inkább lesz önálló kezdeményező és sokkal inkább akarja megváltani-megváltoztatni a világot, mint akkori szüleik, a mostani „csendes generáció”. Hogy ennek mi lehet az oka? Azt gondolom, számos változó mellett a legfontosabb a kevésbé domináns szülők (generációs probléma) lehetnek, akik a gyermeknevelésben is „kamatoztatni” fogják az egész létüket jellemző passzív, kevésbé akaratos hozzáállásukat a gyerekük véleményének, életfelfogásának formálásában.

Viszont ennek a folyamatnak van egy komoly előrelátható hátránya, mely leginkább a gazdaságban fog lecsapódni. Gazdasági kezdeményezőkészség nélkül lehetetlen valami rendkívülit elérni. Magyarország legnagyobb gazdasági problémái között a negatív kilátástalanságot-hozzáállást és a munkanélküliséget említhetjük. A felmérés szerint azonban a vizsgált generáció csupán 40%-a dolgozik, miközben 25%-os munkanélküliség mellett az aktív álláskeresők aránya 14%. Ezen száraz adatok mellett kitűnt az összefoglalásból, hogy az élet más területén sem aktívak, hiszen csak igen kevesek sportolnak, gondolkodnak családban, gyerekben, miközben 71%-uk lakik otthon, és jelentős részük nem is tervezi az elköltözést. Vagyis mintha megállt volna ez a generáció, és nem is igazán akarna megmozdulni. Ez pedig belátható időn belül gazdasági katasztrófához vezethet, de minimum stagnáláshoz, hiszen ez a „gyerek” generáció hamarosan a társadalom fő rétegévé válik, annak hajtóerejévé, és családot (kellene) alapítani, gyereket (kellene) nevelni, stabil munkahellyel (kellene) rendelkezni és a fogyasztói társadalom legerősebb rétegévé (kellene) válni, miközben felváltják az előttük lévőket, akik a következő életszakaszukba lépnek. Nagy probléma lesz ez.

A nagy gazdasági boom, amit a politika mindig próbál felhasználni, mint valami jövőbeni általuk elérhető cél egyre messzebb távolodik tőlünk, hiszen a boomot a „csendes generációnak” kellene szállítania, ám tagjai még otthonról sem igazán akarnak kimozdulni. Másrészről ez a réteg egy elképesztően stabil generációt jelenthet, melyben nincsenek ingadozások, semmi esély a lázongásra. Magyarul a politika számára tökéletes táptalaj, hiszen ennek a generációnak a torkán bármit le lehet nyomni anélkül, hogy (kis túlzással) a nagy tömeg hangosan lázongana, és nem csak a WC-n magában morogna. Pontosan e miatt a politikai passzivitás miatt lesz Magyarország teljesen kiszolgáltatva a politikának és a háttérben meghúzódó érdekeknek anélkül, hogy ellenállásra számíthatnának. Talán találóbb lenne a generációt gúnynévvel illetni: a magukban bégető bárányok generációja.

De megismétlem az elején tett kijelentésem, miszerint ez a folyamat tervezhető, várható és természetes. Minden első generáció domináns, amiből az következik, hogy a következő generáció csendesebb lesz, pontosan az előtte levő generáció (szülők) erőteljes jelenléte miatt, hiszen aki domináns és sarkos véleménnyel rendelkezik, az nem hagy fel vele, amikor a gyereke 15–29 éves lesz. De ennek az ingafolyamatnak a következő állomása, hogy a könnyen irányítható generációk gyermekei ismét dominánsakká válnak, hiszen gyerekkoruktól azt tanulták meg, hogy sok esetben a talpukra kell állni, ha el akarnak érni valamit (banális példával élve: a legót a boltban).

Forrás:

http://www.origo.hu/itthon/20130918-magyar-ifjusag-2012-kutatas-lapitanak-es-magukba-fordulnak-a-magyar-fiatalok.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr65529860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

citzen 2013.09.24. 11:44:31

20 éves vagyok. A középiskolában is elég erősen érdeklődtem a gazdaság és a politika iránt. Volt még két osztálytársam, akik szintén, velük nagyon jókat beszélgettünk, vitáztunk. Mondanom sem kell, hogy a többiek mit gondoltak rólunk, hogy "ilyen fiatalon" a politikával foglalkozunk. Annyira érdekelt a téma, hogy ilyen irányban mentem tovább a felsőoktatásba. Mindenki mondta, hogy "óó közgazdászból már sok van". Igen, ez igaz, de akkor is ad egy pénzügyi kulturáltságot, ami szerintem nagyon fontos és hiába van sok közgazdász végzettségű ember, a 80 százaléka nem tud semmit. Én jobban bele akarok látni a gazdaság működésébe, meg akarom érteni azt. Hogy talán majd egyszer változtatni tudjak a mai borzalmas helyzeten.

35467 2013.09.24. 11:45:10

A bejegyzés második részével egyetértek, azt viszont nem látom, hogy a rendszerváltás környéki "első generációt" miben lehetne dominánsnak nevezni. Az, hogy 25 éve volt egy kis hangoskodás, meg néhány értelmiségi neadj' isten vitatkozott párszor erről-arról, az még nem teszi őket dominánssá, egy egész nemzedéket meg pláne nem. Méghogy "ez a generáció képes volt kiharcolni egy egész rendszerváltást", haha. Ugyan már, a Szovjetuniót nem ők döntötték be :) Összeomlott az szépen magától, majd mindenki úgy próbált alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, ahogy éppen tudott. Máskülönben lett volna itt valamilyen rendszerváltás.
Szerintem éppen arról van szó, hogy a mostani 15-29 évesek a saját szüleik tanult passzivitását viszik tovább.
Hogy az ő gyerekeik képesek lesznek- e aktivizálódni? Hát reméljük. Sajnos én inkább úgy látom, hogy a kicsit is aktívak elhagyják majd az országot, vagy idővel beletörődnek, a passzívak meg maradnak...

blöff 2013.09.24. 11:49:55

igen, a "rendszerváltó generáció" ugyanúgy birka - leszámítva azt a néhány mostani politikust, aki mozgolódott vmit, utoljára lázadók a baby boomerek voltak.
Az Y generáció lázadása kimerült abban, hogy lehessen biciklizni a fővárosban, totál érdektelenség minden közügy iránt, sőt, valami fura bogárnak tartják az embert, ha ezzel kapcsolatban hoz föl témát.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.09.24. 11:52:43

"Mit is vártunk attól a generációtól, amelyik öntudatára ébredt és képes volt kiharcolni egy teljes rendszerváltást?"

Miről beszélsz ember? Az úgynevezett rendszerváltás egy jól körülírható hatalmi réteg vagyon és hatalomátmentése volt. Szóba sem jött semmilyen forradalmi eszme, vagy az akkori fiatalok lázadása!

Szelid sunmalac 2013.09.24. 11:57:36

Szerintem meg mar az alapvetes is netto hulyeseg, es a szerzonek nincs gyereke. Ugyanis mindenki a sajat kepere probalja "faragni" a gyereket, illetve a gyerek annak alapjan szocializalodik amit otthon lat es hall. Tehat ha feltetelezzuk, hogy markans velemennyel bir a rendszervalto generacio, akkor otthon azt latta a gyerek, hogy mindenrol van velemeny, es annak hangot is adnak.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2013.09.24. 12:05:22

Nem volt iss semmiféle forradalmi generáció.

Sem forradalom.

Elmúlt a fejük fölül a szocializmus, de nem ők csinálták.

Arra számítottak, hogy lehet majd az újban is géemkázni, ingyen egészségügy, tuti nyugdíj meg ingyenes oktatás mellett, aztán meglepődtek és kérik vissza Kádárt. A nagy forradalmárok.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.24. 12:15:44

@citzen:
Egy oktatótól hallottam, hogy az elsőéves közgazdászoknál megkérdezte, ki tudja ki az a Bokros Lajos, és még egyikük sem hallott róla. Az a baj, a többség nem azért megy gazdasági szakra, mert érdekli is...

pudliho 2013.09.24. 12:21:45

"Én jobban bele akarok látni a gazdaság működésébe, meg akarom érteni azt."

érteni biztosan fogod de módosítani nem tudsz majd rajta a megoldás az lesz, hogy elkezdesz inni mint a többi közdazdász

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.24. 12:29:16

Egyébként én 26 éves vagyok, és anno középiskolában konkrétan hülyének néztek, ha politikáról beszéltem vagy vitatkoztam. Rajtam kívül voltak még akik néha politizáltak, de fityiszeseknél inkább csak szülői ráhatás volt, amúgy nagyon tájékozatlanok voltak, nem érdekelte őket túlzottan, a szélsőjobbosok meg inkább nagypapa történeteken, hadtörténelmen és összeesküvés elméleteken szocializálódtak már akkor is, szóval kevés ember volt, akivel lehetett politikáról beszélni.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.24. 12:32:48

Egyébként nem látom, hogy a szüleim generációja olyan lenne, mint amilyennek a politizáló leírja. Inkább sodródtak az árral. Az én generációmból meg sokan kimennek külföldre, így sokkal többet ismernek meg a világból, és ugyan minket még a komcsi beidegződésekre építve neveltek, de a tágabb látókör szerintem fog hozni változásokat.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.24. 12:35:24

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Ez gyerek függő. Ugyanaz a nevelés más-más gyereknél egészen más eredményt hozhat, családon belül is. Nekem például szüleim sokkal dominánsabbak nálam, de bátyám már van olyan domináns, mint ők.

Szelid sunmalac 2013.09.24. 13:32:50

@Ensiada Arkoveitie: akkor nagy a valoszinusege, hogy nem a szuleid peldaja miatt, hanem a batyad elnyomasa miatt lettel kevesbe dominanas.
süti beállítások módosítása