Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A Facebook, a BKV, a graffiti és a majmok kapcsolata

2013. augusztus 06. - Szarvas Norbert

470_busz5.jpg42 Celsius-fokot mutat a hőmérő, mikor elkezdem a napi hírfolyamot vizslatni a Facebookon. Ha csak a fontos történésekre vagyok kíváncsi, a 21. században már nem kell 140 darab különböző hírportálról összevadásznom az infókat, elég a cyber „öribarik” által működtetett online kávéházba benéznem, ahol minden dologról kellő alapossággal és gyorsan informálnak. Most is megkaptam a szokásos vérnyomásnövelőmet, amikor megpillantottam azt a háborgó bejegyzésmegosztást arról, hogy a vadonatúj Mercedes BKV-buszt sikerült néhány, az állatkertből elszabadult majom közreműködésével művészinek egyáltalán nem nevezhető egyedi, absztrakt ábrázolásmódnak alávetni...

 

What’s wrong with you people?

Talán ez az angol kifejezés a legmegfelelőbb arra, amit éreztem. Ezt a kifejezést ennyire frappánsan képtelenség lefordítani magyarra. Nemcsak valamilyen problémáról van szó, hanem ez a frázis magában foglalja a társadalmi frusztráltságot, a környezetet, a gazdasági helyzetet, az iskolázottságot és mindazt, ami ennyire nem normális viselkedésre késztet.

Ismeretlen elkövetők filctollal összefirkáltak (képek lejjebb) egy nemrég forgalomba állt vadonatúj Mercedes autóbuszt a 106-os vonalán – írja a BKK, és fotókat is mellékel a közleményhez.

A BKV életében sajnos nagyon ismerős az a jelenség, amikor néhány (a nemi identitását még mindig kereső) suhanc, aki könnyen összetéveszthető az állatkerti majmokkal úgy érzi, hogy ideje felhívni magára a figyelmet, kijelölni a saját felségterületét, és elijeszteni a többi bandát. Még jó, hogy nem pisálják körbe a buszokat! Hogy miért jó ez nekik ez a deviancia? „CSAK! Jó buli!”

Hát kibaxottul nagy, pláne jó buli, hogy poénból megrongáljátok azokat az eszközöket, amelyekért nagyon komolyan fizetünk, amelyekre vágyunk, és amelyek elősegíthetik a jövő Budapestjének pozitívabb megítélését. Arról nem is beszélve, hogy ezek a kis poénkodások évente 100 millió feletti plusz- és felesleges kiadást jelentenek a BKV-nak, és ezek miatt (is) kell emelnie az árakat drasztikusabban.

Ha annyira firkálni akartok, akkor mi a francért nem vesztek kifestőkönyvet, mint minden normális firkálni vágyó gyerek? Ettől lesztek nagyfiúk? Ez inkább ciki, mint menő! A menő az, ha képes vagy felelősségteljes életet élni, normális állást szerezni, esetleg anyagilag is segíteni a családodat. A menőség nem egyenlő az eltorzult jellem devianciájának ilyen mértékű manifesztálódásával, amely képtelen bármiféle értéket teremteni és hozzáadni a társadalomhoz, inkább elvesz és rongál, rombol. Persze ezt ezek az IQ-huszárok képtelenek felfogni egészen addig a pontig, amíg valaki be nem megy a lakásukba, és elkezd graffitizni.

Szerencsére nagyon megszívták ezek az állatkerti menekültek, hiszen a Social Media korában a kamerával felszerelt buszokon már nem ajánlott nagymenősködni, hiszen pillanatok alatt úgy megtalálják őket, hogy annyit nincs idejük mondani, graffiti, hehe! Már csak a büntetéseket kellene úgy megszigorítani, hogy azok valóban elrettentők legyenek. Az ilyen srácokat nem lehet pénzbüntetéssel elrettenteni, hiszen a legtöbben még a „Mama hotel” vendégszeretetét élvezik, zsebpénzt kapnak, munkáról pedig akkor hallottak, amikor az Éjjel-nappal Budapestben a Lali pakolgat. Nyilvánvaló, hogy a szüleik megbuktak nevelésből és fegyelmezésből. A pénzbüntetést is ők szenvednék ki valahogy, miközben a kis csimpánzok továbbra is keresik megnyilvánulási vágyuk legközelebbi tárgyát. Ide komolyabb retorziók kellenek, mint például több száz óra közmunka (és nem szabadon választva, hogy ki mit akar dolgozni, hanem a legalja, a legbüdösebb meló), a jövőbeni keresetükből a büntetési összeg levonása (így ez tényleg őket érintené, nem pedig a szülőket).

Miután lelkileg kezdtem magam túltenni a cikken, megnéztem a kommenteket is. Hát a pofám leszakadt néhány gyökértől, akik még biztatják is ezeket a srácokat, vagy éppen megint a másikban keresik a hibát (pl. sofőr). Csak így tovább! A kis makik semmiben sem hibásak, csak a rendszer meg a sofőr.

Néhány kommentelő nem érti, miért nem csinált semmit a sofőr, míg mások szent meggyőződése, hogy a sofőr telefonált vagy épp leszarta az egészet. Az én verzióm inkább az, hogy vezetett! Igen, ez nagyon meglepő esemény egy mozgó buszon, melyen a sofőr a vezetéssel van elfoglalva, és nem a feje fölött elhelyezett monitorok bámulásával. Van, aki szerint a graffitituning által jobban néz ki a busz. Nos erre mondják, hogy ízlések és pofonok...

A tömegközlekedésnek nem elsődleges feladata az egyedi ízlésficamok tüneteinek kezelése, így kérem, bocsásson meg mindenki, amikor azt mondom, hogy a BKV-buszok maradjanak meg lehetőleg eredeti állapotukban, és az egyediség iránti vágyát mindenki a saját magán-életterületén élje ki!

Nincs mit tenni, holnaptól javaslom bevezetni a festékflakonok ellenőrzését is.

„Jegyeket, bérleteket, festékflakonokat…”

Ha tetszik az írás, akkor szavazz a jobb felső sarokban ránk! Goldenblog 2013

470_busz5.jpgasp_466_busz1.jpgasp_466_busz2.jpgasp_466_busz4.jpg

Ha felismeritek a fotón látható elkövetőket, kérjük jelezzétek a Rendőrség elérhetőségein (a 06-1-430-4700/140-es telefonszámon, illetve névtelensége megőrzése mellett az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán (h-cs: 8-16, p: 8-13), a 107, vagy a 112 központi segélyhívó számok valamelyikén), vagy a bkk@bkk.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr905447637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kim Jong Un 2013.08.07. 11:00:37

Kibaszott libsinovendekek.

nnnnnnnn 2013.08.07. 11:18:07

még jó hogy lassan minden bkv járatot bekameráznak és vége lesz az ilyesminek.
már csak egy törvényt kell hozni arra vonatkozóan, hogy aki ilyet csinál, csuklóból csonkolják a kezét baltával és meg van oldva a probléma.

pillangószárnyú csincsilla 2013.08.07. 11:22:15

Ezt is a SZDSZ-nek köszönhetjük!

Gera 2013.08.07. 11:26:23

Bazz, egy azonosításra használható képet adó kamera, ezt is megértük.

Én javasolnám még az egyedi azonosítójuk homlokukra tetoválását.

reteksor 2013.08.07. 11:32:28

Szerintem ezek nem suhancoknak néznek ki...
Hihetetlen, hogy 16 éves kor felett is divat ez.

♔batyu♔ 2013.08.07. 11:35:17

Nem a festékflakonokat kell ellenőrizni, hanem a szülőket szénné büntetni.

Pld. egy koleszban manapság teljesen természetes, hogy ha valaki rongál, új áron fizet. Tökmindegy ki, gyerek vagy szülő, de kifizeti.

Rongált, pénzbüntetés, a legtöbbje egyébként mellényzsebből ki is tudná fizetni.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.08.07. 11:37:22

Letörni a kezét a sok libsi taggelő hülyegyereknek! A szülei meg fizessék meg a kárt.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.08.07. 11:41:20

Sommás véleményem: kis nyomi suttyóköcsögök. Remélem, sufnituningolt 15 éves Opel Corsájuk is van. Az illik még ehhez az "imidzshez" / pofához.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.08.07. 11:42:47

@Kim Jong Un: @pillangószárnyú csincsilla: @enpera:
Anniyra betegek vagytok, hogy arra nincs szó. Szarnak ezek a kiscsávók a politikára. Mi az, hogy "libsi" kisköcsögök? Ostoba csimpánzok.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2013.08.07. 11:47:02

A téma két nappal ezelőtt engem is megihletett. Röviden azt gondolom, hogyha nem sikerült elég gyorsan elkapni a firkálókat, hamar követőjük akadhat, és ha nincs vagy nem elég hathatós a szankció, a "jövő rongáló nemzedéke" bátran vigyoroghat a kamerába.

Kicsit bővebben kifejtve:
bandeenator.blog.hu/2013/08/05/kihaennemek

Vigyázz autókihajtás! (törölt) 2013.08.07. 12:11:20

Igaza van a többi kommentelőnek, hogy ez nagyban köszönhető a liberálisoknak.

Ők voltak azok, akik ilyenkor következetesen a rongálók mellé álltak mondván, hogy ők csak magukat máshol kifejezni nem tudó szegény szerencsétlen művészek. Ők jöttek azzal, hogy nem kell kriminalizálni az ilyet. Ők aggódtak rögtön az emberi jogokét és kiáltottak terrort, amikor nagy ritkán szankcionálásra került sor. Ők tettek meg mindent annak érdekében, hogy ne lehessen olyan törvényt hozni, ami lehetővé teszi az olyan kamerák beszerelését, amik adott ideig tárolják a felvételt. Bizony bizony, ezzel lényegében zöld utat adtak az ilyen rongálásoknak!

És egyébként is: nem a KDNP, nem a Fidesz, nem a Jobbik, hanem ők hirdetik a "nekem mindent szabad, nekem nehogy már megmondja valaki, hogy mit csinálhatok" életformát...

vladimir964 2013.08.07. 12:13:48

Természetesen meg kell büntetni az elkövetőket, meg a szüleiket is (bár ez a csávó inkább néz ki debil kocsmatölteléknek, mint suhancak). Mindazonáltal ez is lecsapódása egy súlyos társadalmi problémának, mely évtizedek alatt (már az átkosban) meggyökeresedett: nevezetesen a közösségi tulajdonnal szembeni teljes közömbösség és érzéketlenség, a közösségi típusú gondolkodás teljes hiánya. Ez is egyik hajtása az adóelkerülő minimálbéres országnak.

John Doe3 2013.08.07. 12:14:57

@Vigyázz autókihajtás!: Azért erre jó lenne valami hiteles link. A liberális maxima ui. úgy hangzik, hogy a szabadságom addig tart, amíg másokba nem ütközik. A szándékos károkozást a liberalizmus nem tolerálja; nem is értem, honnan vettétek ezt a baromságot.

88888888 2013.08.07. 12:24:40

hé itt voltak kommentek az előbb még!!

csiri bá 2013.08.07. 12:25:48

"Már csak a büntetéseket kellene úgy megszigorítani, hogy azok valóban elrettentők legyenek."

Mondjuk első lépésben kifizettetni velük minden költséget.
Második lépésben kivezényelni őket a város közepén egy összefirkált falhoz takarítási célzattal, rikító sárga mellényben, rajta jól látható szöveggel, hogy ki is ő, mit is csinált és miért van ott... rendőrközeg általi ellenőrzés alatt...
Aztán majd mehetnek a fércbúkos ismerősei oda, röhögni rajtuk...
Kb ennyi...
Addig, amíg "nem büntethető" vagy legfeljebb némi pénzbüntetés neki vagy a családnak, az semmi...
Ha ott meszeli a falat a város közepén 10 napig, na az lenne a büntetés... és haverjai már tennék is fel a fényképet róla...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.07. 12:26:49

"minden dologról kellő alapossággal és gyorsan informálnak"
A szerencsés 1%-ba tartozol, ha a Facebookon az ismerősök mindenről és pont arról informálnak, ami téged érdekel és még az alaposság is megfelelő.

Sose volt menő a felelősségteljes élet és a normális állás. Mindig az a menő, ami különbözik a többségtől vagyis deviáns. Mint kezdetben az iPhone, minden "Mama Hotel"-lakónak az kellett, aztán amikor tényleg mindenki megkapta, hirtelen ciki lett.

Graffitizó majmok mindig voltak és sajnos még mindig nem alakult ki ellenük normális védekezési mechanizmus. Az ilyeneknek a szüleivel kellene elbeszélgetni és potenciálisan a nagyszüleivel is.

Doryyka 2013.08.07. 12:31:46

Kezuket levagni.

Amugy az (allatkerti) allatokat kar sertegetni, a legtobb allat nem piszkitja be a sajat kornyezetet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.07. 12:38:29

@Vigyázz autókihajtás!: A "nekem mindent szabad, nekem nehogy már megmondja valaki, hogy mit csinálhatok" életformát a kormánypárt tagjai nem hirdetik, hanem megélik.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.07. 12:40:27

@88888888: A blogmotor haldoklik, nem bírja a hőséget. Vagy komment nincs vagy a válasz gomb tűnik vagy bad gateway hibaüzenetet ad. Esetleg néha rendesen működik.

wrstjnethn 2013.08.07. 12:46:40

Nem véletlenül volt népszerű a sötét középkorban (ha az volt sötét, akkor a mostani milyen???) a nyilvános büntetés. Sokkal nagyobb a visszatartó ereje, ha ki kell állni a közösség elé és a fejére olvassák a bűnüket. Hab a tortán, ha a közösség utána még ki is tölti rajta a dühét.

Lásd a Bentley tilosban parkoló gazdáját. 150 ezer Ft kerékbilincsre meg se kottyant neki, de két index.hu cikk után rögtön interjút adott, hogy nagyon sajnálja és meg fog változni és nem is úgy volt az meg satöbbi!! Ennyi.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.08.07. 13:04:11

@Vigyázz autókihajtás!: Ez egy ordenáré nagy hülyeség. Senki nem hirdette, hogy össze lehet firkálni a BKV (MÁV stb) járműveit. Ne terelj és ne keverd a politikát ehhez az ordenáré rongáláshoz, ami nem több, mint bűncselekmény. Ennél a postnál nem kell narancssegget nyalni.

Ubuntufan 2013.08.07. 13:14:08

@wrstjnethn: Alapvetően egyetértek, csak itt az elkövetők senkiháziak, akiketet pont nem érdekel, hogy, hogy még hol jelenik meg cikk/kép az elmebeteg arcberendezésükről.

Démonmac1 2013.08.07. 13:15:02

Én is libsi vagyok, aztán eszembe nem jutna firkálni a buszt.

A firkálás az inkább anarchista, nihilista szokás;)

Majd alkalomadtán az is megérne egy posztot, hogy mit gondolunk a kutyákról, amikor póráz és szájkosár nélkül sétáltatódnak mindenfelé a városban, és oda hugyozik/kakil ahol éppen van.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.08.07. 13:17:06

@Vigyázz autókihajtás!: Hagyjuk már ezt a libsizést, mert geci unalmas. Én liberális elveket vallok, de az SZDSZ tagjait a buszrongálókkal együtt küldeném sóbányába - persze mindkét csapatot szigorúan csak azután, hogy megtérítették az országnak okozott kárt.

A liberálisok és az SZDSZ szavazók között bizonyára van közös halmaz, de ne vegyünk már mindenkit egy kalap alá.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.08.07. 13:19:45

@Démonmac1: Ez itt OFF, de egy jól nevelt, kölyökkora óta városi életre szocializált labradorra ugyan miért tennél te szájkosarat?

Démonmac1 2013.08.07. 13:21:24

@enpera: A múltkor valami faszkalap rovásírással! és 2 db szvasztikával firkálta tele a falunkat.
biztos az(azok) is rohadt liberális volt :)

AvgDvl 2013.08.07. 13:22:13

Nagyon durva sértés ez a majmokra nézve.

georgenius 2013.08.07. 13:22:22

@panic_button: panic_button magyar hangja OV vagy SG, esetleg KM! Olyan hülye vagy mint a kárt okozók! Mi a sz@rért kevered bele a politikát és a pofád?
Egyébként a véleményem: ostoba fajankók az ilyenek! Ha elkapják őket, akkor ezt a buszt lepucolhatják, + bírság (10 ilyen károkozás ára), és kb. 20 óra közmunka a 106 vonalán, minden megállóban 1 óra, nyakukban egy táblával: Én rongáltam meg a 106-os buszt!

Démonmac1 2013.08.07. 13:24:27

@// Gery Greyhound: minden kutyára tennék.
bizonyos esetekben a gazdáikra is:)

wrstjnethn 2013.08.07. 13:29:36

@Ubuntufan: A lényeg azon van, hogy a nép le is vezetheti rajtuk a haragját ha esetleg valaki nem figyel egy kicsit...

ózdi cigány 2013.08.07. 13:29:46

Tipikus magyarbűnözés. Cigány ilyet nem tesz.

ózdi cigány 2013.08.07. 13:30:59

@wrstjnethn: "Lásd a Bentley tilosban parkoló gazdáját. 150 ezer Ft kerékbilincsre meg se kottyant neki, de két index.hu cikk után rögtön interjút adott, hogy nagyon sajnálja és meg fog változni és nem is úgy volt az meg satöbbi!! Ennyi."
- Felindexelték. :-))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.07. 13:31:28

@pillangószárnyú csincsilla: igen, egészen biztosan nekik, mivel más országokban nem volt szdsz és így buszokat se firkálják össze soha. Hú, kicsit aggódok, átmegy-e az irónia - nem nézem ki belőled, hogy képes vagy gondolkodni.

2013.08.07. 13:38:27

mi lenne ha nem költenének erre? kit érdekel hogy össze van firkálva? abból a 100 millióból inkább járjon gyakrabban pár összefirkált busz.

Gera 2013.08.07. 13:54:27

@dumdidum42: Otthon szoktatok néha festeni?

hot-spot (törölt) 2013.08.07. 14:04:07

A legótvarabb, tetű cigányok is képesek különbül viselkedni,mint ezek a fotón látható majmok.

georgenius 2013.08.07. 14:06:28

@dumdidum42: ezzel az erővel (ha van) az autótokat is összefirkálhatják, sőt össze is karcolhatják (mint a buszok ablakait)! És akkor sűrűbben kell tankolni, mert gyakrabban használjátok!

Elijah_Baley 2013.08.07. 14:16:59

tag!=graffity
száz milka pártucat alkohollal átitatott vattapamacs meg marinéni tízperces melója?
dekemény...

Gera 2013.08.07. 14:29:03

@közmunkás bérkommentelő: Nem ez az egy kerül százmillióba baszki.

Elijah_Baley 2013.08.07. 14:39:15

@Gera: ja, tényleg.
akkor jó, ha mondjuk ezret összefirkálnak éves szinten, az csak százezer fronyó pár perces nitrohigítós áttörlésért.
tom, h drága az oldószer meg a géprongy is, semmi gond :)
vágom én, h ez nem mezei lakkfilc, a kis huncutok spéci hordozható porszórógéppel fújnak és zsebkemencével ráégetik, bármilyen felületre

Szarvas Norbert 2013.08.07. 15:10:17

@közmunkás bérkommentelő:

nem a BKV-t akarom védeni, mert szerintem nagyon lopnak ott egyesek.

De ha lemész a Tescoba és venni akarsz olcsóbb ablaktisztítót, az is 1.000 forint.

Akkor lehet matekozni az anyagköltségeken, mikor nyílván jobb minőségű cucc kell a buszokra, ráadásul bizonyos elemkről nem lehet a szart leszedni vagy éppen agyon van rongálva- azokat full cserélni kell, ami nem három forint.

Elijah_Baley 2013.08.07. 15:18:00

@Szarvas Norbert: ja, van h összekaristolják, azt értem h cserélni köll, de ez a pár firka ötperces melónak láccik, ehhez képest mindenki úgy visítozik mintha a mátyástemplom tornya dőlt volna össze...

Elijah_Baley 2013.08.07. 15:24:14

és ezek a kis tages girnyók csak röhögnek, hisz azon kívűl, h a szánalmas kézjegyüket otthagyják mindenen, másra nem is vágynak, erre mindenki őket hájpolja.

dr Smittpálelnökúr 2013.08.07. 16:00:52

@Vigyázz autókihajtás!: Te agyhalott barom vagy. A liberálisok soha a büdös életben nem álltak az ilyen rongálók mellé.

Ezt csak a hülye fideszesek szajkózzák, akiknek semmi önálló gondolatuk nincs, akik szerint minden rossz a komcslibsik bűne.

Maszturbálj kevesebbet, és ne nézz annyi homopornót, jobban jársz!

gigabursch 2013.08.07. 16:18:16

Kötelet nekik és teljes vagyonelkobzást hetediziglen.
Az őt védőknek meg nyelv és ujjletépést.

Nem azért fizetek adót, hogy az abból meglévő közösségi értékeket szarházi nyamvadékok tönkretegyék.

Ha ennyire firkálni akar, akkor élje ki a rokonai által látogatott zsinagógában, lehetőleg szombati napon.

Elijah_Baley 2013.08.07. 16:27:46

@dr Kangörény: azzal meg mi a baj? remekül levezeti a feszültséget és a felesleges energiát.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.08.07. 16:51:02

@dr Kangörény: nem? Hát mindig azt látom de hisz ez művészet, és nincs hol űzniük.
süti beállítások módosítása