Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mit várunk a munkáltatótól, amikor állásinterjúra megyünk?

2013. március 07. - Szarvas Norbert

palyakezdok_img_19.jpgPár héttel ezelőtt írtam egy cikksorozatot arról, hogy a HR-esek szemszögéből milyennek kell lennie a felvételizőnek, illetve a jelölt mire figyeljen oda, ha sikert akar elérni. Most is a valóság ihletett meg, hiszen egy olyan időszakhoz érkeztem,  amikor HR-es ruhát öltve kell ideig-óráig közreműködnöm cégem életében, ezért késztetést érzek a munkavállaló-keresők oldaláról megközelíteni a témát. Ők mit várnak el, milyennek kell mutatkoznia az adott cégnek, a felvételiztetőnek? Az igazság most odaát van.

A hirdetés


Az internet és a haverok belénk nevelték, hogy mi az elvárás az ideális munkával kapcsolatban. Van egy mainstream, mely tartalmazza a ciki munkákat, illetve a menő melókat. Mivel ennek az igénynek meg akarunk felelni, ezért ha arra vetemedünk, hogy  kapcsolati tőkénk hiányában álláshirdetésekre jelentkezzünk, biztosan van egy formai és tartalmi követelményünk. 

Egy álláshirdetés többféleképpen lehet jó (olyan minden út Rómába vezet stílusban), viszont legalább ugyanennyi módon lehet rossz. Az átlagos (már az interneten és a Facebookon szocializálódott) ember alapvetően ugyanarra vágyik a munkát illetően:

– fix fizetés,

– alkalmazotti jogviszony.

De miért is vágyunk erre? A társadalom eltorzítja a fizetés jelentőségét, és mára igen letisztult formában jelentkezik a fix, mely egyet jelent a „minden hónapban ugyanannyi érkezik a számlámra még akkor is, ha rosszul végzem a munkámat” hozzáállással. Azt gondolom, hogy eredeti értelmezésében a fix fizetés elérése – megfelelő minőségű munkával – a teljesítményarányos rendszerben is lehetséges. 

Alkalmazottak pedig azért akarunk lenni, mert félünk a felelősségvállalástól, hiszen mára megtanultuk, hogy a vállalkozók lopnak, csalnak, hazudnak, és mocskosul jól megy nekik. Ez utóbbiért mindenki irigyli őket, viszont azt is megtanították nekünk, hogy vállalkozónak lenni egyenlő a csőddel, és belőled BIZTOSAN nem lesz sikeres vállalkozó. Azt minden szakavatott ember tudja, hogy Te is éppúgy vállalsz felelősséget (sokszor komolyabbat), mint egy vállalkozás. 25 évre felvenni egy lakáshitelt, és arra alapozni a jövőt nem igényel komoly felelősséget? A gyerekvállalás is óriási felelősséggel jár! A helyzet az, hogy a társadalom ezekre a felelősségekre megtanított, és elfogadja, mondhatni, gyanún felül áll. A vállalkozói lét az nem. 

Tehát amikor szemezgetünk a hirdetések között, fontos szempont a munka tényleges leírása (hiszen potyára nem akarunk sehova se menni), lehetőség szerint a bérezés, a cég neve, és társadalmi beidegződésünk okán a legfontosabb elvárás a sablonosság. Hiszen ha egy hirdetés formabontó, akkor már gyanús. Sőt ha egyből hatalmas karrierlehetőséggel csábít, akkor tuti, hogy pilótajáték (apropó, pilótajáték, amint belegondoltam, megkívántam a Pilóta kekszet). 

Eszünk ágában sincs MLM-rendszerekhez csatlakozni, hiszen ott úgysem lehet sikeres senki. Nagy átverés az egész, és biztosan van olyan ismerősünk, aki már megégette magát. A társadalom olvasatában ciki szakmának számít az olyan, ahol jutalékért dolgozol (ez nem is munka, mert nem fix), esetenként a nagy lehetőséget biztosítod az ügyfélnek, ráadásul magadnak kell kijárni (vállalkozó módjára) az üzleti kapcsolatokat. Ugye, hogy ezt gondolod te is? 

Ha engem kérdezel, én is ezt gondolom, ugyanakkor ennek az ellenkezőjét is. Tudok mondani néhány sikeres jutalékos rendszert, ami tényleg működik, és persze jó néhány átverést is. Amikor „jutalékmenőkkel” beszélgetek, mindig ugyanazt érzem: pontosan meg tudom mondani, hogy az adott ember miért lett sikeres. Ennek nagyon nagy köze van a kitartáshoz, az akarathoz, az alkalmassághoz és a társadalmi elvárások levetkőzéséhez. A sok tévhit ellenére biztos vagyok abban, hogy aki egy jutalékos környezetben képes sikeressé válni, az az alkalmazottként is rendkívül sikeres lenne, hiszen alapvetően ugyanazok a képességek kellenek mindkét formához. De mi most nem ez keressük, igaz? Majd talán akkor, ha már lesz fix munkánk, és mellette belevágunk a tutiba.

Mikor kiválasztottuk a számunkra szimpatikus hirdetést, a megadott címre elküldjük a CV-nket, hátha válaszolnak. Igazából semmi értelme feljegyezni, hova jelentkeztem, és mikor (én ennek ellenkezőjében hiszek!), mert a legtöbben arra sem méltatnak, hogy visszajelezzenek. Ezért mi már csak dacból sem szánunk időt a felesleges(nek gondolt) adminisztrációra, mert az idő drága, és mint munkanélkülinek nagyon kevés van ebből is... 

Amennyiben visszajeleznek, majd megkérdezzük, miről van szó. Ezzel elérkezünk az újabb buktatóhoz: hiszen ha a munka tiszta, akkor a HR-es el tudja mondani  a lényeget telefonon is. Ellenben ha csak „makog” és ködösít, akkor talán adunk időpontot, hogy mikor jelenünk meg a felvételi beszélgetésen, de már tudjuk, hogy nem megyünk el.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ez volt a cikksorozat első része, tehát ne ijedj meg, és ne legyen hiányérzeted! Hamarosan megtudod, hogy a felvételi interjún mit  várunk el a munkanélküliektől, és – mint HR-eseknek – mire kellene odafigyelnünk.

  ►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2013. március 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr325121113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása